V létě když je plno ovoce je snadné vymyslet, co na snídani, ale co v zimě? Moje skoro každodenní snídaně, která mě nikdy neomrzí, je kaše. Pokaždé si do ní přimíchám něco jiného nebo připravím z jiných vloček a každé ráno mám originální variaci. Jsem zvyklá snídat sladké, ale někdy přijde chuť i na slanou variaci. V Asii na snídani málo kdy dostanete sladké, jsou schopni snídat polévku nebo i nudle. Jedna z japonských tradičních snídaní je právě tato miso ovesná kaše, která vám dodá energii i těchto chladných měsících.

Miso si můžete vybrat takové, jaké máte rádi. Světlé, tmavé, z ječmene, z rýže, prostě takové jaké chcete.

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 20 minut

Ingredience:

  • 1 lžíce másla
  • 140 g ovesných vloček
  • 700 ml vody
  •  1-3 lžíce misa
  • spoustu opražených vlašských ořechů
  • ředkvičky, nakrájené na tenké plátky
  • pažitka
  • créme fraiche/zakysaná smetana na dokončení

Postup:

Rozpusťte máslo v hrnci, přidejte vločky a na mírném ohni je trochu opečte. Chvilku je ohřívejte v másle, asi 5 minut, dokud mírně nezměknou.

Přilijte vodu a přiveďte k varu.  Vařte, dokud se voda neabsorbuje.

Až trochu kaše zchladne, vmíchejte miso. Miso se nesmí moc ohřívat, jinak ztrácí své blahodárné účinky. Každé miso je jinak silné/slané, tak začněte s jednou lžící a postupně přidávejte dle chuti.

Servírujte se spoustou oříšku, ředkviček, pažitkou a lžící créme fraiche.