Byla neděle, konec pracovního víkendu a já trávila večer v úžasné společnosti mých nových přátel. Jak už jsem zmínila, víkend nebyl odpočinkový, ale pracovní a jediné co mě drželo „při životě“ byla představa vína, dobrého jídla a úžasné společnosti, se kterou jsem měla tu čest trávit večer. Jelikož jsem tentokrát nebyla hostitelkou já, těšila jsem se na menu ještě víc než obvykle. Znělo totiž božsky. Hřeb večera byla sice ta nejlepší domácí zmrzlina, co jsem kdy jedla (tímto skládám veřejnou pochvalu a obdiv!), ale jedna věc jí nebezpečně konkurovala – a to BABA GANOUSH. Již dříve jsem tento dip ochutnala, ale nikdy ne domácí. Byla ho plná miska, ale i tak se po něm jen zaprášilo. Chuť koriandru, lilku a sezamové pasty k sobě nikdy neladily lépe než tento večer. Básnila jsem o něm ještě dva dny všem okolo a třetí den jsem to už nevydržela a musela si jej připravit. Má úžasná sousedka paní Bednaříková mi opět poskytla vstupenku na její zahrádku a já si odnesla tři krásné čerstvé lilky (a kupu další zeleniny a ovoce samozřejmě). Netrvalo to dlouho a opět jsem si pochutnávala na tomto úžasném dipu. Je tak výborný a snadný na přípravu, že si jen nevěřícně tluču do hlavy, proč jej nedělám už roky.

   dsc_0985

Můžete si s baba ganoush hrát jako s humusem, tedy kombinovat jej se zeleninovými hranolky nebo s jakýmkoli krekrem. Mě se k němu, ale nejvíce hodí indický chléb naan. Je snadný, rychle upečený, dokonale křupavý na povrchu a zároveň měkký uvnitř. Normálně jej dělám z droždí, ale jelikož nápad udělat naan přišel jako blesk z čistého nebe, zvolila jsem tuto rychloverzi, která se nakonec velice vydařila.

dsc_0996

Připravila jsem celou misku a k tomu pět placek naanu. Sedli jsme si na terasu, zapadalo a hřálo sluníčko a skoro jako v pravé indické rodině, jsme se do jídla pustili holýma rukama a všichni se najedli z jedné mísy. Pro mě nejlepší způsob jak strávit poslední prázdninový den.

dsc_0993

dsc_0998

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 50 minut

Baba Ganoush

Ingredience:

  • 3 lilky
  • 2 lžíce tahini pasty (sezamová pasta)
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • 1 lžička římského kmínu, drceného
  • chilli, dle chuti
  • 2 lžíce olivového oleje
  • šťáva z 1 citronu
  • hrst čerstvého koriandru

Postup:

Předehřejte troubu na 250°C. Lilky omyjte a rovnoměrně propíchejte vidličkou. Pečte je vcelku přibližně 35-40 minut, až slupka úplně zčerná. Poté je nechte trochu vychladnout a oloupejte. Někdo lilky mixuje, ale já jsem spíše pro jemné nakrájení. Je to sice pracnější, ale výsledek stojí za to, jelikož si tak zachovají svou strukturu. Přimíchejte tahini, česnek, olivový olej, citronovou šťávu, římský kmín, sůl, chilli a koriandr.

Podávejte vychlazené nebo vlažné s chlebem naan, krekry nebo zeleninovými hranolky.

 

Rychlý indický chléb Naan

Ingredience:

  • 230 g hladké mouky
  • 2 lžičky cukru
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky prášku do pečiva, bezfosfátového
  • 130 ml mléka
  • máslo na potření
  • čerstvý koriandr

Postup:

Předehřejte si gril (troubu) na 160°C.

Suché ingredience smíchejte ve velké míse. Přilijte mléko, olej a zpracujte pružné těsto, které rozdělíte na 5 částí. Každou část rozválejte na tenkou placku a dejte pod gril na pár minut (3-5 minut) nebo než budou na povrchu zlatavé. Hned po vytáhnutí je potřete rozpuštěným máslem a posypte čerstvým koriandrem.