K létu vždy patřilo, patří a patřit bude BBQ. Ještě za dob mého vegetariánství, ale nebylo vždy tak jednoduché pořád vymýšlet, co grilovat. Jasně, máme nespočetně mnoho ryb a různé druhy zeleniny, ale hlavu jsem si spíš lámala, když došlo na burgry. Miluji veggie burgry! Vždy si uplácám nějakou placku z quinoi/fazolí/čočky, ale můj rozhodně nejoblíbenější, je s masitým žampionem PORTOBELLO! Kdo ještě tuto variantu nevyzkoušel, zaručuji dokonalý zážitek, a to i těžkým masožravcům. Ale o portobello burgrech třeba jindy, teď se s vámi chci podělit o jinou pochoutku z těchto skvělých hub.

Ještě předtím, než se dostanu k samotnému receptu, se zaměřím na to, co to portobello vlastně je. Především, proto, že jsem mezi přáteli narazila na pár nechápajících výrazů, když jsem jim začala líčit, co to vlastně na víkendové grilování chystám. Portobello je velký masitý italský žampion, který je někdy považován za superpotravinu, jelikož je nabitý skvělými nutričními hodnotami. Obsahuje třeba dokonce víc draslíku než banán. Koupíte je skoro v každém supermarketu (v balení většinou po třech) a počítejte, že na osobu budete potřebovat 1-2 klobouky, pokud je chcete podávat jako hlavní jídlo. Tyto steakové žampiony mají všestranné použití. Jak už jsem zmínila, můžete je použít do burgerů, naplnit je nejrůznějšími veggie/masovými náplněmi, nebo je jen tak ugrilovat a podávat jako přílohu se salátem.

Tento recept je nenáročný, potřebuje akorát malou časovou rezervu v podobě marinování. Marináda je vlastně vše, co potřebujete připravit. Jedna z výhod je, že marinády budete mít hodně, aby byly žampiony skoro ponořené, ale za to vám jí také dost zbyde a můžete ji použít zase příště. Jednoduše ji přelijte do zavařovačky a nechte v lednici klidně do dalšího grilování. Někomu se může zdát, že jsou od balzamika nakyslé, ale přesně takové by měly být. Obzvlášť když je budete kombinovat s hořkým rukolovým salátek, který mimochodem doporučuji jako přílohu. Tak snad jsem vás alespoň trochu navnadila a dáte těmto krasavcům šanci, u mě na grilu příště rozhodně nebudou chybět.

Ingredience:

  • 4 velká portobella (jeden cca 200 g) (záleží jak seženete)
  • 2 stroužky česneku, na plátky
  • lupínky parmazánu
  • čerstvý rozmarýn
  • čerstvá bazalka
  • 40 g piniových oříšků
  • 120 ml balzamikového octa
  • sůl, pepř
  • 200 ml extra panenského olivového oleje

Postup:

Žampionům odřízněte nohy.

Špičkou nože udělejte ze spodu klobouků malé otvory, do kterých vložíte střídavě pinie, česnek, rozmarýn. Nějaké pinie a parmazán si ještě nechte na později.

Marinádu připravte tak, že smícháte ocet, olej, sůl, pepř, bazalku a vše vyšleháte, dokud se ingredience nespojí.

Část směsi vlijte na dno misky, poklaďte houby klobouky dolů a přelijte zbytkem tak, aby se naplnily. Misku přikryjte potravinářskou folií a nechte v lednici cca 3 hodiny.

Gril rozehřejte na 180°C.

Vytáhněte houby z marinády a do klobouků ještě dejte kousky parmazánových lupínků a trochu pinií.

Položte je na rošt na přímý střední žár. Grilujte asi 30 minut, popřípadě přelijte ještě marinádou během grilování.

Zbylou marinádu přeceďte, aby s ní nezůstala povadlá bazalka a schovejte do lednice.

Pokud houby budou hnědnout příliš rychle, přesuňte je na chladnější část grilu.

Jí se očima, takže posledních pár minut můžete klobouky 2x otočit o 45°, tím vytvoříte efektní mřížku.

Podávejte hned, nejlépe s rukolovým salátem.