Všude kolem se teď pečou chleby, buchty, loupáky a hlavně denně vidím někde nějaký banana bread. Takže jsem už nemohla odolat déle  a musela jsem si také jeden upéct. Koukala jsem na plno inspirujících příspěvků na Instagramu a chtěla vyzkoušet nějaký nový recept, ale víte co…i když ráda zkouším nové recepty, dnes se mi prostě nechtělo. Nechtělo se mi hlavně, protože vím, že ten můj osvědčený je záruka spokojenosti. Už jej dělám několik let, vlastně jsem jej pekla ještě před touto érou banana breadů a nevyměnila bych ho za žádnou inovaci. Nejlepší je na něm totiž to, že je připravený z pečených banánů takže vám úžasně banánově voní celý dům, a to ještě ani nemáte zaděláno na těsto. Takže za mě úplně nej verze banánového chlebíčku, kterou musíte vyzkoušet.

Doba přípravy: 1,5 hodiny + 1 hodina louhování rozinek v rumu

Počet porcí: 1 „bochník“ 

Ingredience:

  • 220 g celozrnné pšeničné mouky hladké (použila jsem BIO Pernerku)
  • 85 g změklého másla
  • 75 g třtinového cukru
  • 2 šťastná vejce
  • 125 ml kokosového mléka
  • 3 zralé banány
  • 70 g BIO rozinek (použila jsem DM)
  • 125 ml tmavého rumu
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 2 lžičky bezfosfátového kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička skořice
  • 30 g dýňových semínek (nebo vlašských ořechů)

Postup:

Troubu si předehřejte na 150 °C.

Připravte si plech s pečícím papírem a dejte na něj péct dva banány. Po přibližně 15 minutách budou banány úplně černé, vytáhněte je a nechte zchladnout. V menším hrnci smíchejte rozinky s rumem, přiveďte k varu, sejměte z ohně a nechte louhovat asi hodinu.

Mouku prosejte do větší mísy, přidejte skořici, prášek do pečiva, sodu a sůl.

Změklé máslo vyšlehejte s cukrem, poté postupně zašlehejte prvně jedno vejce a pak druhé. Vychladlé banány vyškrábněte do misky, rozmačkejte a smíchejte s kokosovým mlékem a vanilkou.

Do mísy s moukou postupně přidejte máslovou směs, poté banánovou a nakonec vmíchejte namočené rozinky a dýňová semínka. Moc těsto nepřemíchávejte, pouze vše jemně zapracujte.

Přelijte těsto do pečícím papírem vyložené chlebíčkové formy. Na vršek položte poslední banán rozpůlený na půl a dejte péct přibližně na 1 hodinu nebo dokud nevyjde špejle suchá. Poté nechte zcela vychladnout na mřížce.