Podzim podzim podzim…jak já miluji podzim! Dýně na tisíc způsobů, hřiby, jablíčka, hrušky, mošt, burčák a spoustu dalších úžasných věcí, které nám toto krásné roční období přináší. Dýni a její různé odrůdy používám během podzimu skoro na všechny způsoby. Od špagetové místo těstovin, přes máslovou na pečenou zeleninu až po klasickou dýni na americký pumpkin pie. U nás v kuchyni má ovšem největší uplatnění dýně hokkaidó, ze které nejraději dělám polévku nebo dýňové pyré do koláčů. Dnes mě zaujala kombinace dýně a hrušek a k tomu samozřejmě nemohlo chybět typické podzimní koření jako je zázvor, skořice a muškátový oříšek. Občas mám chuť udělat tradiční koláč plný tučného másla, bílé mouky a cukru, ale dnes jsem měla náladu přesně opačnou. Takže tento výborný a zdravý koláč je naopak bezlepkový s třitovým nebo kokosovým cukrem a šťastnými vejci. Navíc mě strašně baví, jak z něj trčí hrušky a každý tak má přesně tu svou porcičku s vlastní hruškou. Nechte se inspirovat a určitě tento bezlepkáč vyzkoušejte!

 

Počet porcí: 8 větších porcí

Doba přípravy: 2 hodiny

Ingredience:

Dýňové pyré:

  • 1/2 dýně hokkaidó (cca 300 g dýňové dužiny)
  • 180 ml rýžového mléka

Dýňové těsto:

  • 450 g dýňového pyré
  • 270 g rýžové mouky
  • 225 g změklého másla
  • 220 g třtinového cukru  (nebo 240 g kokosového)
  • 4 šťastná vejce
  • 2,5 lžičky bezfosfátového kypřícího prášku
  • 2 lžičky skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • 2 cm čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • špetka mleté vanilky
  • špetka soli
  • 8 pevných hrušek (ne měkkých!), oloupaných, ale s jádřinci (seřezávám jen spodky hrušek, aby ve fromě lépe stály)

Postup:

Dýňové pyré:

Předehřejte si troubu na 180ºC.

Dýni rozpulte a odstraňte semínka. Rozkrájejte na čtvrtky a dejte na pečícím papíře péct na 45 minut, dokud nejsou měkké. Pokud máte domácí (s chemicky neošetřenou slupkou) rozmixujte celou dýni s rýžovým mlékem. Pokud máte klasickou kupovanou v supermarketu, vyškrábněte dužinu a rozmixujte s mlékem jen dužinu. Ze zbytku si můžete připravit třeba polévku nebo dýňovou kaši.

Dýňové těsto:

Utřete změklé máslo spolu s cukrem, vanilkou a solí (asi 5 minut).

Postupně přidávejte po jednom žloutku, vždy jej tak 20 sekund zašlehávejte. 

Přimíchejte dýňové pyré, mouku, kypřící prášek, skořici, muškátový oříšek a nakonec nastrouhaný zázvor.

Z bílků si vyšlehejte pevný sníh a opatrně jej vmíchejte do těsta.

Připravené těsto nalijte do formy o velikosti 26 cm a poklaďte na něj oloupané hrušky stopkami nahoru.

Pečte přibližně 1 hodinu dokud nevytáhnete čistou špejli. Pokud se vám bude zdát, že se peče na povrchu moc rychle, na posledních 15 minut jej můžete přikrýt alobalem.

Nechte jej alespoň hodinu před podáváním vychladnout (hrušky jsou horké).

Pocukrujte moučkovým cukrem a servírujte vždy tak, že jeden kousek obsahuje jednu hrušku.