[Gribíš] zní to francouzsky, správně… a kdo by neměl rád francouzskou kuchyni. V tomto receptu se jedná o majonézu/dip/omáčku, která se tradičně podává s křupavým telecím jazykem. V podstatě ji, ale můžete použít k jakémukoli masu, rybě, anebo, jako v mém případě, k zelenině. Je těžké říct, jestli se má tradičně připravovat ze syrového nebo vařeného vejce. Údajně ji prvně připravil Pierre Troisgros z vejce naměkko, ale postupem času se recept adaptoval, jak na syrové, tak na úplně uvařené vejce. Za mě, pro krémovější konzistenci, je lepší uvařené. Existují dva tábory lidí, ti, kteří kapary zbožňují a ti, co je nemohou ani cítit. Druhý tábore, rovnou můžeš přestat číst, protože kyselá chuť kapar je ještě podmaněna vinným octem a štiplavou Dijonskou hořčicí.

Omáčku gribiche nepřipravuji zase tak často, když už, tak většinou dělám tento teplý salát. Je sytý, ale přitom se po něm necítíte těžce, proto je dokonalý, jak na letní, tak zimní večery. Jakmile vidím někde malé brambůrky, hned mám jasno, co bude k večeři. Stačí přidat brokolici, nebo pokud je sezóna tak třeba chřest nebo pórek, pár čerstvých bylinek a je hotovo.

Nebojte se využít omáčku i ke svému původnímu účelu a podávejte ji s teplým i studeným masem nebo rybou. Volila bych spíše hovězí a bílé ryby, jako je treska nebo okoun. Také si ji dokážu představit, jako skvělý dresing do sendvičů.

Ingredience:

Omáčka:

  • 1 žloutek, uvařený natvrdo
  • 120 ml olivového oleje
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžička Dijonské hořčice
  • 1 lžíce kapar, nakrájených
  • 2 šalotky, nakrájené najemno
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého estragonu/pelyňku (dobrovolně)
  • 1 lžíce nasekané čerstvé pažitky

 

Salát:

  • 650 g malých brambor, těch nejmenších, co najdete
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl, pepř
  • 350 g brokolice
  • 3 vejce, uvařená natvrdo

Postup:

Troubu předehřeje na 200°C.

Brambůrky očistěte, netřeba loupat, pokud jsou pěkné. Větší kousky alespoň přepulte. Smíchejte je s lžící oleje, trochou soli a opékejte v troubě cca 30 minut, než budou zlatavé.

Zhruba 15 minut, předtím, než si myslíte, že brambory jsou hotové, smíchejte brokolici se zbylou lžící oleje a přidejte ji k bramborám.

Pro přípravu omáčky dejte do misky jeden uvařený žloutek. Pomalu, POMALU, pomalu za stálého šlehání přidávejte 120 ml oleje, dokud nedocílíte krémové konzistence a vejce se s olejem úplně nespojí.

Přilijte ocet, hořčici a opět vyšlehejte.

Nakonec vmíchejte kapary, šalotku a bylinky.

Zbylá vejce nakrájejte na větší kusy a ve velké servírovací míse smíchejte s opečenými brambory a brokolicí. Přelijte ¾ omáčky, dochuťte a popřípadě ještě přidejte dresing.