Každá země má své tradice, které doprovázejí Nový rok. Většinou, jako vše ostatní, jsou tyto tradice spojeny s jídlem. U nás je to čočka a nic opeřeného k obědu, jinde jsou to koláče jako například ve Španělsku, Francii nebo Bulharsku. Koláče se dosti odlišují, ale přeci jen mají jedu věc společnou, a to „překvapení“. Tyto země dělají na Nový rok koláč, ve kterém ukryjí figurku, minci nebo něco malého a ten, kdo ji najde, bude mít po zbytek roku štěstí. Já se rozhodla udělat Bulharský tradiční slaný koláč banici. Klasicky se plní slaným balkánským sýrem, ale můžete najít i alternativy se špenátem nebo dýní. Zvláštní verze je i ta, kdy si banici pocukrujete. Nejdříve jsem se tomu bránila, protože spojení slaného sýra a sladkého moučkového cukru, mi moc neladila, ale zkusit se má vše a výsledek nebyl vůbec špatný.
Pro přípravu je nejlepší když se vám podaří sehnat filo těsto. Je ještě víc vrstvené než obyčejné listové těsto a dá se sehnat ve specializovaných řeckým prodejnách nebo Makru (tam jej mražené kupuji já). Pokud neseženete, můžete jej nahradit listovým i když koláč pak nebude tak lehoučký. V tomto případě si budete muset listové těsto rozdělit na 8 části a vyválet jej na co nejtenčí pláty.
Jsou zde i dva způsoby přípravy, jak banicu upéct. Tentokrát jsem dělala tu snadnější verzi, která se spíše hodí při použití filo těsta. Jde pouze o vizuální stránku, na chuti to nic nemění. Buď jednotlivé vrstvy těsta jen proložíte směsí a pečete banicu takhle ve tvaru obdélníku nebo ji srolujete do ruličky, smotáte do šneka a pečete v kulaté formě. Pokud ji chcete motat, bude se vám zas lépe pracovat se silnějším listovým těstem.
Doba přípravy: 1 hodina včetně pečení
Ingredience:
- 250 g balkánského sýra
- 250 ml bílého jogurtu
- 250 ml mléka
- 7 (šťastných) vajíček
- 1 lžička jedlé sody
- 5 lžic olivového oleje
- 1 filo těsto
- (cukr moučka na posypání)
Postup (snazší obdélníková verze):
Troubu předehřejte na 180°C.
V misce rozdrobte balkánský sýr. V jiné misce rozšlehejte vejce a smíchejte s mlékem, jogurtem a sodou.
Připravte si plech, který ničím nevymazáváte, jen ho směsí z mléka trochu pokapejte. Na plech dejte první vrstvu těsta, pokapejte směsí z mléka (cca 3 lžíce) a podrobte trochu sýrem. Zakápněte troškou olivového oleje a položte další vrstvu fila. Směsí i sýrem celkem šetřete, vrstev je dost. Olejem kapejte každou druhou vrstvu. Tento postup opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
Směsí z mléka, která vám zbyla, banici zalijte, aby zatekla i do okrajů.
Pečte přibližně 40 minut, dokud není zlatavá.
Tím, že jste nevymazali plech a ještě nechali zatéct směs do okrajů, jste zajistili to, že se pěkně přichytla k okrajům. To využijete teď, kdy necháte banici chvilku odpočívat hlavou vzhůru. Vezměte si 4 hrnky s větším průměrem. Postavte je na linku a na ně položte obrácený plech. Takto nechte banici zchladnout. Díky tomu se vrstvy pomocí gravitace od sebe ještě více oddělí a bude mnohem více nadýchaná.
Můžete ji jíst studenou, teplou, posypanou cukrem nebo jen tak.
Postup (kulatá banica – lepší pro listové těsto):
Pokud pracujete také s filo těstem i s motanou banicí, navrstvěte jej tak abyste měli také 8 plátů. Kdybyste chtěli motat po jednom, protrhne se vám.
Na rozválený plát (listového těsta) naneste směs z mléka, posypte sýrem a zakápněte olejem. Směs i sýr si rozdělte tak, aby vám to vyšlo na všechny pláty.
Náplň je celkem řídká, tudíž motání je trošku složitější. Plát smotejte jako palačinku tak, aby vznikla rolka.
Rolku přeneste do máslem vymazané formy a od středu ji smotejte do šneka.
Stejně postupujte i s dalšími pláty a vždy rolku navažte na konec té předchozí, abyste pokračovali ve šnekovi.
Tímto postupem byste měli naplnit formu o průměru 20cm.
Potřete vajíčkem a dejte péct, dokud není zlatavá.
hotshot bald cop
5 dubna
That’s an awesome point
hi
11 dubna
Fantastic blog you have here but I was wanting to know if you knew of any user discussion forums that cover the same topics talked about in this article? I’d really like to be a part of online community where I can get suggestions from other experienced individuals that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Kudos!|
Kasey
20 května
Why is it I always really feel like you do?
zoritoler imol
15 ledna
of course like your web-site however you have to test the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I in finding it very troublesome to inform the reality however I will surely come again again.