Sušenka tvrdá jako kámen? Většinou si za cíl dávám, aby byly sušenky krásně vláčné a měkké. To, ale neplatí u italských cantuccini! Tyto biscotti pochází z toskánského městečka Prato, kde se tradičně podávali s dezertním vínem vin santo. Všude různě po světě, je také namáčejí do kávy či černého čaje, což je také skvělá varianta, ale na víno stejně nic nemá. Já vždy dělám z mandlí a citronové kůry, ale dají se v podstatě připravit z jakýchkoli oříšků a citronovou kůru můžete nahradit třeba pomerančovou.

Nejlepší na nich je ta jednoduchost a trvalost (pokud jim dokážete tak dlouho odolat samozřejmě). Připravené je máte opravdu za chviličku, z pár ingrediencí a vydrží vám neskutečně dlouho, pokud je dobře uskladníte. Pak když vám přijde návštěva, stačí vytáhnout dobré víno (to každý doma má) a doladit to těmito luxusními sušenkami. Prostě záruka perfektního večera.

Počet porcí: 2 válečky, cca 30 sušenek

Doba přípravy: 35 minut

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 200 g cukru
  • 250 g mandlí (loupaných i neloupaných)
  • 250 g hladké mouky
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • kůra z 1/2 citronu

Postup:

Troubu předehřejte na 180ºC.

Dejte v robotu, do pěny, vyšlehat vejce s cukrem a citronovou kůrou.

Do směsi přidejte oříšky, kypřící prášek a prosátou mouku.

Pořádně zamíchejte, až se vše spojí a poté těsto rozdělte na 2 půlky.

Z každé půlky vytvoříme váleček, široký asi 7-8 cm a potřeme ho rozšlehaným vajíčkem.

Dejte péct na pečícím papíře cca na 20-25 minut, dokud nezezlátnou.

Ihned po vytažení z trouby válečky nakrájejte na pásky (cantuccini). Musíte je nakrájet, dokud jsou ještě horké, rychle tvrdnou takže by se vám pak při krájení celé rozpadly.  Můžete je mít tenké pár milimetrů, ale já je mám radši pěkně tlusté cca 1-1,5 cm.

Cantuccini mají být tvrdé, aby se mohly namáčet, proto je nechte několik dní odpočinout ať ztvrdnou.

Servírujte je s dezertním vínem, do kterého si je budete namáčet.