Při dnešním obědě jsem měla takový krásný pocit, ani nevím, jak bych ho nazvala, ale jediné, co mě napadá je „self-love“. Miluji jarní období, kdy můžu poprvé ochutnávat sezónní potraviny. Včera na večeři jsem měla první salát od mojí milované sousedky a za chvilku se budu moci těšit na první jahůdky nebo ředkvičky. Salát nebo jahody si můžeme dopřát skoro celé léto, ale jsou tu i dobroty, kterých je nutno si užít hned, jak se na trhu objeví, protože se moc dlouho na pultech neohřejí. Dnes mluvím o chřestu, protože chřestová sezóna je tady! Ani sama nevím, proč patří mezi mou oblíbenou zeleninu, ale vždy netrpělivě čekám, až si budu moct koupit první svazek toho krásně zeleného, jak pastelky tenkého chřestu. V restauracích ho teď většinou uvidíme zakomponovaného do polévek, quiche nebo jako zaručenou klasiku s holandskou omáčkou a zastřeným vejcem. Původně jsem taky uvažovala o tom, že si dopřeji tradiční, i když ne moc zdravou verzi holanďanky, ale nakonec jsem dostala chuť si trochu zaexperimentovat a oběd si odlehčit. 

Chtěla jsem něco, kde chřest zůstane co nejčerstvější, ale měkký na zkus. Pak i aby tam něco křupalo, aby to mělo svěží zálivku a nejlépe, abych si ještě pochutnala na nějakém dobrém sýru nebo jemném zastřeném vajíčku. Tak jsem všechny tyto svoje myšlenky dala dohromady a vznikl z toho famózní jarní oběd, ze kterého jsem měla nepochopitelně velkou radost a tak mi v podstatě přinesl víc, než jen plný žaludek.

Počet porcí: 1

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 500 g zeleného chřestu
  • olivový olej
  • 1/2 nesolených, nepražených pistácií
  • sůl
  • feta sýr nebo balkánský sýr
  • 1 vejce

na zálivku:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce medu
  • sůl, pepř

Postup:

Omyjte a oškrábejte chřest. 

Předehřejte troubu na 150º s mřížkou v horní třetině.

Chřest dejte na 5 minut nasucho do trouby, aby se trochu osušil a mezitím v robotu posekejte pistácie. Posekané ořechy osolte.

Chřest pokapte olivovým olejem, posypte pistáciovou drobenkou a dejte znovu zapéct, cca na 10 minut, ale tentokrát pod gril.

Připravte si zálivku tak, že jednoduše smícháte všechny ingredience. 

Já volím jednoznačně zastřené/zracené/poached egg vejce, ale je zcela na vás, jakou přípravu si zvolíte.

Po tom, co vytáhnete chřest z trouby, jednoduše jej polijte zálivkou, posypte fetou a nakonec na něj položte vajíčko, nic víc, nic míň, prostě dokonalost.