Hrozně mě baví když vše můžu zužitkovat a nezbyde mi žádný „odpad“. Tato lehká veganská pěna je zdárným příkladem neplýtvání, jelikož je vytvořená z aquafaby (nálevu/vody), která by jinak skončila vylitá ve dřezu. Vždy jsem zatím použila vodu z konzervované cizrny, ale měla by fungovat i voda z cizrny předem namočené a uvařené (pouze ta uvařená voda). Kouzlo spočívá v tom, že tuto pěnu poměrně snadno během 10 minut vyšleháte do pevné pěny jako sníh z bílků. Pak jen stačí smíchat s rozpuštěnou čokoládou a dát vychladit. Nikdo nepozná je ze dezert z cizrny a navíc jím můžete pohostit i veganskou návštěvu.

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 30 minut + chlazení
Ingredience:
- 240 ml aquafaby (pokojové teploty!)
- 140 g hořké čokolády (můžete použít i mléčnou, ale pak už to nebude vegan)
- 1-2 lžíce moučkového cukru (nemusí být)
- drobné ovoce a kakaové boby na dozdobení
Postup:
Ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu a nechte ji zcela vychladnout.
V robotu začněte šlehat cizrnový nálev, buďte trpěliví, trvá to minimálně 10 minut než je „sníh“ opravdu tuhý. Nejbojte se přešlehání, aquafaba nelze přešlehat. Pokud chcete pěnu osladit, postupně během šlehání přidávejte cukr.
Do tuhého sněhu opatrně zapracujte vychladlou čokoládu. Nelekejte se, že pěna trochu spadne. Pokud ale nebude čokoláda studená, pěna vám spadne celá.
Naservírujte do skleniček a nechte v lednici vychladit alespoň 4 hodiny. Před podáváním ozdobte ovocem a nadrcenými kakaovými boby.

Comments are off this post