Moc ráda peču sladké dezerty se zeleninou. Ať už to je mrkev nebo cuketa, výsledkem je vždy super šťavnatá buchta, kterou nemusíte v krku splachovat čajem. Rovněž když použijete zeleninu, která obsahuje tolik vody, nemusíte se bát použít čistě celozrnnou mouku, protože ta tu vodu vždy vysaje. Spolu s vlastní kandovanou citrusovou kůrou a vlašskými ořechy, vznikne fakt jednoduchý a rychlý chlebíček, a to nejen k snídani.


Ingredience:
- 350 g celozrnné pšeničné mouky jemně mleté (když použijete obyčejnou, pořádně vymačkejte vodu z cukety)
- 130 g vlašských ořechů
- 550 g cukety (nastrouhané i se slupkou)
- 110 g změklého másla
- 160 g třtinového cukru
- 3 šťastná vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 1/2 lžičky pečící sody
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička skořice
- kůra z 1 citronu nebo vlastní kandovaná
Postup:
Předehřejte si horkovzdušnou troubu na 180°C. Chlebíčkovou formu si vyložte pečícím papírem.
Máslo utřete v robotu do mírné pěny a po chvilce přidejte cukr, znovu zašlehejte a nakonec přidejte postupně po jednom vejce. Šlehejte dokud není směs hladká. Nakonec přidejte vanilkový extrakt a citronovou/kandovanou kůru.
Cuketu nastrouhejte na hrubo a vymačkejte z ní trochu vody, nemusíte moc, protože mouka to vsákne. Přidejte ji k máslové směsi.
Ve vedlejší míse smíchejte mouku, sodu, kypřící prášek, sůl a skořici.
Suché ingredience přidejte k mokrým a jemně zamíchejte (nepřemíchat!).
Nakonec přisypte 2/3 ořechů (zbytek si nechte na posyp vrchu).
Vlijte těsto do připravené formy, uhlaďte, posypte zbytkem ořechů a dejte péct na 50-60 minut. Vetšinou mi začne chlebíček tmavnout, proto jej po chvilce přikryji alobalem. Jestli je už upečený zkontrolujete špejlí. Po vytáhnutí nechte vychladnout na mřížce.

Comments are off this post