Moc ráda peču sladké dezerty se zeleninou. Ať už to je mrkev nebo cuketa, výsledkem je vždy super šťavnatá buchta, kterou nemusíte v krku splachovat čajem. Rovněž když použijete zeleninu, která obsahuje tolik vody, nemusíte se bát použít čistě celozrnnou mouku, protože ta tu vodu vždy vysaje. Spolu s vlastní kandovanou citrusovou kůrou a vlašskými ořechy, vznikne fakt jednoduchý a rychlý chlebíček, a to nejen k snídani.

Ingredience:

  • 350 g celozrnné pšeničné mouky jemně mleté (když použijete obyčejnou, pořádně vymačkejte vodu z cukety)
  • 130 g vlašských ořechů
  • 550 g cukety (nastrouhané i se slupkou)
  • 110 g změklého másla
  • 160 g třtinového cukru
  • 3 šťastná vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 1/2 lžičky pečící sody
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička skořice
  • kůra z 1 citronu nebo vlastní kandovaná

Postup:

Předehřejte si horkovzdušnou troubu na 180°C. Chlebíčkovou formu si vyložte pečícím papírem.

Máslo utřete v robotu do mírné pěny a po chvilce přidejte cukr, znovu zašlehejte a nakonec přidejte postupně po jednom vejce. Šlehejte dokud není směs hladká. Nakonec přidejte vanilkový extrakt a citronovou/kandovanou kůru.

Cuketu nastrouhejte na hrubo a vymačkejte z ní trochu vody, nemusíte moc, protože mouka to vsákne. Přidejte ji k máslové směsi.

Ve vedlejší míse smíchejte mouku, sodu, kypřící prášek, sůl a skořici.

Suché ingredience přidejte k mokrým a jemně zamíchejte (nepřemíchat!).

Nakonec přisypte 2/3 ořechů (zbytek si nechte na posyp vrchu).

Vlijte těsto do připravené formy, uhlaďte, posypte zbytkem ořechů a dejte péct na 50-60 minut. Vetšinou mi začne chlebíček tmavnout, proto jej po chvilce přikryji alobalem. Jestli je už upečený zkontrolujete špejlí. Po vytáhnutí nechte vychladnout na mřížce.