Smrt čokoládou…znáte to? Já po upečení, nebo teda spíš náhodného uplácání tohoto cheesecaku už ano. Je to ten pocit když jste tak přečokoládovaní, ale stejně si musíte dát ještě kousek a ještě kousek a ještě kousek až nakonec padnete s pocitem naprosto spokojeného bříška plného čokolády. Vždy dělám základní cheesecake (letní cheesecake), jelikož čokoládové dorty/pudingy/zákusky u nás miluje pouze taťka, ale pomalu jsem si je oblíbila i já momentálně se spíš bojím vzniku nové závislosti. Každopádně je někdy potřeba čokoládovému závislákovi jeho absťák zpříjemnit něčím opravdu výjimečným a to tento Death by Chocolate cheesecake, jak jsem jej nazvala, opravdu je!

Doba přípravy: 2 hodiny + chladnutí

Ingredience:

  • 250 g mascarpone
  • 500 g čerstvého sýru (Lučina, Buko, Philadelphia)
  • 220 g nasekaného krupicového cukru
  • 3 šťastná vejce
  • 150 g 85% čokolády
  • 100 g čokolády na vaření
  • kvalitní holandské kakao (já používám BIO od Alnatury)

 

  • 180 g máslových kakaových sušenek (200 g pokud chcete dort i s okraji)
  • 65 g rozpuštěného másla (75 g pro 200 g sušenek) + na vymazání formy

 

  • 150 g zakysané smetany
  • 45 g 85% čokolády

 

  • maliny – na dozdobení

Postup:

Troubu předehřejte na 140°C.

V robotu rozsekejte sušenky a přidejte rozpuštěné máslo. Mixujte, až se vše spojí v trochu drobivější těsto.

Vymažte formu o velikosti 26cm a na dno dejte pečící papír. Sušenkový mix prsty vymačkejte do formy. Pokud chcete i okraje, použijte větší množství sušenek a těsto vytáhněte až k vrchu formy. Dejte péct na 10 min do trouby.

V robotu zpracujte mascarpone, čerstvý sýr, cukr a vejce. Rozpusťte čokolády ve vodní lázni, nechte zchladnout a přidejte do těsta. Dle toho jak hořké/tmavé těsto chcete, vmíchejte kakao. Já radši hořkou chuť, proto přidávám poměrně dost a ubírám cukr. Někdo upřednostní sladší a méně kakaovou variantu. Směs vlijte na upečený korpus a pečte cca 1 hodinu a 20 minut. Přibližně 10 min před koncem, na cheesecake naneste zakysanou smetanu smíchanou s rozpuštěnou čokoládou a zpět vložte do trouby.

Pečením sýr může po vytáhnutí z trouby prasknout. Tím, že jej těsně před koncem potřete zakysanou smetanou, vytvoříte krásný povrch a zamaskujete případné praskliny.

Můžete jej nazdobit čímkoli. Já zvolila jednoduchost a krásu v podobě malin.