Znáte to když si jednou uděláte něco domácího, co se normálně kupuje a pak si to už nikdy nechcete koupit, protože to domácí je prostě nesrovnatelně lepší a kupované vám už ani nechutná. Tak přesně tak si já přidělávám práci a pak se mám divit, že trávím skoro všechen volný čas v kuchyni. Nemluvím teď o domácím džemu, okurkách nebo pečivu, ale o těstovinách. K Vánocům jsem si dala dárek (tedy už krátce před Vánoci), a to nový robot. Už když jsem si jej kupovala tak jsem věděla, že jedno z příslušenství, které si hodlám dokoupit bude kromě mlýnku na mouku i tvořítko na těstoviny. Vždy jsem si myslela, že výroba domácích těstovin je složitá a časově náročná takže mi to nestálo za tu námahu, když i balíček těch lepších/zdravějších těstovin stojí okolo 40,- Kč. Co mě přimělo k domácí výrobě tedy nebyla cena, ale chuť, která se rozhodně nedá srovnat a přiznám se, že za poslední měsíc jsem dělala domácí těstoviny už 4x! Baví mě to, strašně mě to baví. Vím, že je to v podstatě jen mouka a vejce takže žádná superpotravina, proto hned jak mi vyšlo těsto z klasické mouky, začala jsem zkoušet čistě celozrnné varianty. Vyzkoušela jsem různé poměry muk a dokonce i bezvaječnou verzi. V podstatě se dají těstoviny udělat z jakékoli mouky, ale pro mě nejlepší je poměr semoliny (tvrdá pšenice), celozrnné mouky a jen troška hladké. Záleží jaké těstoviny komu chutnají. Pokud chcete jemné tak použijte hladkou mouku typu 00 a přidejte ještě jeden žloutek. Pokud máte rádi i hrubší, které sají omáčku, použijte větší poměr semoliny nebo celozrnné mouky. Jak jsem říkala, já zkoušela jen z čistě hladké mouky, čistě celozrnné, s vejcem i bez (jen s vodou). Každopádně je důležité se prvně hned netrápit s tvarem, nemusí být každý kousek identický a krásny, hlavně že bude chutnat a s každou další várkou se vám určitě povedou lépe (jako mě). Dokonce ani nepotřebujete stroj, akorát budete mít trošku víc práce s tvarováním, ale o to méně práce s uklízením robotu. 

Těstoviny mají jen pár základních ingrediencí – mouka, vejce, voda. Na každých 100 g mouky se přidává 1 vejce. Těsto se nejlépe zpracovává na dřevěné pomoučené desce. Jelikož to můj robot utáhne, dávám těsto pořádně zapracovat do něj (ale pozor ať si nespálíte motor svého robotu, těsto je velice tuhé). Každopádně těsto je třeba pořádné zpracovat, aby bylo pružné a hladké. Pokud bude příliš suché (při použití celozrnné mouky vždy) přidejte trochu vody. S vodou opatrně, těsto nesmí být lepivé jinak vám těstoviny nepůjdou od sebe oddělit. Je třeba pracovat rychle jinak těsto oschne. Až bude vše zapracované (cca po 10 minutách), zabalte jej do potravinové folie a nechte odpočinout v lednici alespoň 30 minut (klidně i přes noc).

Po odležení si vždy odkrojím kousek a zbytek opět zabalím do folie, nesmí oschnout! Já většinou dělám rigatoni nebo penne, protože je máme nejraději, ale zkoušela jsem třeba i pappardelle. Důležité je si přichystat dostatek mouky a hned po nakrájení jednotlivých kousků je pořádně pomoučit aby se vám neslepily. 

Nejlepší je samozřejmě si těstoviny udělat ihned, ale já si je většinou dělám do zásoby takže je mrazím. Popravdě nepoznám rozdíl zda jsem je vytáhla z mrazáku nebo udělala před minutou, jsou dobré tak jak tak. Pokud víte, že je spotřebujete do 2 dnů, dejte si je jen do lednice.

Tak co, kdo si troufne na domácí přípravu těstovin? 

Několik tipů a kombinací:

Klasika:

  • 400g hladké mouky
  • 4 vejce

Alternativa:

  • poměr 3:1 hladká mouka a semolina
  • poměr 2:2 hladká mouka a semolina
  • poměr 1:1:2 hladká mouka, semolina, celozrnná mouka
  • poměr 3:1 špaldová mouka jemně mletá a semolina

Bezvaječné celozrnné

  • poměr 1:1:2 hladká mouka, semolina a celozrnná mouka
  • 1 1/4 hrnku vlažné vody (hrnek = 250 ml) ale záleží na savosti mouky, lepší méně než více

Délka vaření: cca 2-3 minuty