Zahrádka urodila první dýni Hokkaidó takže, co jiného, než uvařit sytou dýňovou polévku. Mám krémové polévky nejraději a to ne jen v zimě. Dělám si je na oběd i v létě, protože jsou lehké, ale přitom zasytí a osvěží. Vedra, ale nejsou náš momentální problém, spíš naopak. Venku je pořádná zima a já už jen hledám způsoby, jak se vnitřně ohřát! Zdá se mi, že tam nahoře někdo zapomněl, jak má podzim vypadat a přepnul rovnou za zimu. Nemám ráda, když jsou krémové polévky skoro napůl zředěné smetanou, takže jí dávám jen malinko na zjemnění. Největší hitparádou je ale citron, který pozvedne všechny chutě a spolu s muškátovým oříškem, polévku dokonale vyváží.

dsc_0983-kopie

dsc_0987

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 45 minut

Ingredience:

  • 650-700 g dýně Hokkaidó
  • 2 velké brambory, na kostičky
  • 2 velká rajčata, bez zrníček a slupek
  • 1 litr (drůbežího) vývaru
  • 10 g másla
  • 2 lžíce smetany ke šlehání + na dozdobení
  • kůra z 1 citronu, ostrouhaná v celku
  • ½ lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • sůl, pepř
  • mléko
  • dýňová semínka, pražená
  • dýňový olej

Postup:

Troubu předehřejte na 150°C.

Vydlabejte dýni, nakrájejte dužinu na měsíčky a dejte péct do trouby, dokud nebude poloměkká.

Do většího tlustostěnného hrnce přidejte dýni, brambory, rajčata a citronovou kůru. Kůru okrojte tak abyste ji potom lehce z hrnce zase vylovili. Zalijte vývarem, osolte, opepřete a přiveďte k varu. Nechte 25-30 minut vařit poté vylovte kůru.

Polévku rozmixujte ponorným mixérem a dochuťte muškátovým oříškem.

Je-li hustá, zřeďte ji trochou mléka. Vmíchejte máslo, smetanu a nechte prohřát (nevařit!).

Podávejte s opraženými dýňovými semínky zakápnuté smetanou a dýňovým olejem.