Dietní tedy rozhodně není, ale když už tak už! Křupavé křehké těsto, voňavý karamel a celé půlky vlašských ořechů jsou to pravé k přicházejícím podzimním dnům.

Počet porcí: jeden koláč o průměru 26 cm

Doba přípravy: 40 minut

Ingredience na křehké těsto:

  • 190 g hladké mouky
  • 95 g studeného másla (nakrájené na malé kostky)
  • 55 g cukru krystal
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 2-3 lžíce ledové vody

Ingredience na náplň:

  • 100 g másla
  • 200 g cukru krystal
  • 3 lžíce vody
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 g vlašských ořechů

Postup:

K přípravě křehkého těsta má skvělý článek Markéta Pavlaje na blogu Kitchenette, doporučuji přečíst viz. tady. Do robotu přidejte studené máslo, mouku a cukr a zpracujte na drobenku. Přidejte žloutek a 2 lžíce ledové vody. Pokud je těsto suché, přidejte ještě jednu lžíci. Směs vysypte na lehce pomoučený vál a zpracujte v kompaktní těsto. Je důležité pracovat rychle a těsto moc neohřívat rukama. Pak jej vyválejte na placku a přeneste do formy o průměru 26 cm, lehce vymačkejte i okraje. Na vrch položte pečící papír a zatěžkejte fazolemi. Takto připravené těsto dejte alespoň na 10 minut do lednice. Předehřejte si troubu s vrchním a spodním ohřevem na 190°C. Až je těsto vychlazené, pečte jej spolu s fazolemi 10 minut, potom fazole sundejte a pečte dalších 5 minut.

Přípravu náplně začněte svařením karamelu. Do pánve s tlustším dnem dejte cukr spolu s 3 lžícemi vody a nechte pomalu rozpustit. Míchejte dokud není cukr zcela rozpuštěný, poté zesilte plamen a nechce karamel probublávat dokud nezíská svou typickou barvu. Vypněte plotýnku a vmíchejte máslo a smetanu. Směs zřídne takže opět vraťte na plotýnku a vařte dokud nezhoustne. Nakonec vsypte ořechy a hned vlijte na upečený korpus. Dejte péct na 10 minut do trouby. Nechce vychladnout a podávejte.