Halloween! I když je to americký svátek a u nás se moc neslaví, já ho oslavím alespoň tradičním dýňovým koláčem. Tradiční pumpkin pie je sice klasika, ale já si ho udělám opět trochu netradičně, a to zdravěji a originálněji. Nejrůznější druhy dýní jsou teď všude, kde se jen podíváte, tak proč toho nevyužít a neudělat opět nějakou dobrotu. Já dýni zbožňuji a je to i vidět, jelikož je toto už čtvrtý recept s dýni, co letos píši. Mě prostě její nasládlá chuť strašně baví, ať už ve sladkých nebo slaných jídlech.

dsc_0461

Dýňové pyré je vždy dobré mít po ruce, když už je sezóna u konce a vy máte chuť třeba na dýňovou polévku. Proto si jej preventivně dělám ať už do mrazáku nebo jako zavařeninu. Tento recept vyžaduje asi jen 1,5 hrnku dýňového pyré a zbytek si můžete nechat na horší časy. Stejně tak si míchám vlastní koření a zbytek buď použiji příště, nebo si jej přimíchávám do kaše, abych ji přidala podzimní nádech. Další specialitkou tohoto koláče je vrstva domácího lískooříškového másla, které oddělí těsto od náplně. Když to tak čtu, uvědomuji si, že je to celkem komplikovaný a časově náročný koláč, po kterém vám zůstane, krom výborného koláče, hromada špinavého nádobí. Věřte mi, že každý krok má své opodstatnění a je nesmírně důležitý. Jen když přesně dodržíte jednotlivé kroky, bude tento pumpkin pie dokonalý, protože jeho dokonalost spočívá právě v těchto jednotlivých, na první pohled nepodstatných, maličkostech.

dsc_0466

dsc_0473

dsc_0484dsc_0481

Doba přípravy: 2 hodiny včetně pečení + chladnutí

Ingredience:

Krusta:

  • 2 hrnky (250 g) rozemletých grahamových sušenek
  • 75 g másla, rozpuštěného
  • 2 lžíce medu

Lískooříškové máslo:

  • 300 g lískových oříšků (280 g na máslo + 20 g na ozdobu)

Náplň:

  • 100 g hnědého cukru
  • 1 lžíce pumpkin koření
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 ½ hrnku dýňového pyré
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 velká vejce + 1 na potření okrajů krusty
  • 240 ml kokosového mléka

Koření:

  • 1 lžíce skořice
  • ¾ lžičky čerstvě mletého nového koření
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • 1 ½ lžičky mletého zázvoru

Dýňové pyré:

  • 1,5 kg dýně Hokkaidó
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl

Postupy:

Dýňové pyré:

Troubu předehřejte na 200°C. Dýni omyjte, vydlabejte semínka a nakrájejte na měsíčky. Vyložte plech pečícím papírem, poskládejte na něj dýni, pokapejte olejem a osolte. Pečte zhruba hodinu, než bude dýně úplně měkká. Nechte vychladnout a rozmixujte na pyré.

Lískooříškové máslo:

Oříšky jemně opečte na pánvi, půjde z nich lépe oloupat slupka a dostanou jinou chuť. Než je dáte do mixéru, promněte je v ruce, tím se trochu slupka oloupe. Pokud vám to moc nepůjde, nevadí, máslo bude akorát tmavší. Máslo uděláte jednoduše tím, že oříšky budete mixovat tak dlouho až se z nich uvolní tuk a směs vytvoří hmotu. Na to potřebujete kvalitní mixér, jinak si ten svůj zavaříte. Pokud nevěříte výkonu svého mixéru, máslo radši kupte ve zdravé výživě, ušetříte si tak zavařený motor a starosti.

Krusta:

K rozmixovaným sušenkám přimíchejte rozpuštěné máslo a med. Sypké těsto vytlačte do dortové formy s vyloženým dnem pečícím papírem.

Koláč:

Předehřejte horkovzdušnou troubu na 180°C.

V míse smíchejte cukr, koření, sůl a škrob. Přidejte dýňové pyré a vanilkový extrakt. Potom vmíchejte vejce a kokosové mléko.

Ve formě máte vymačkané sušenkové těsto, které propíchejte vidličkou. Dno potřete oříškovým máslem a okraje rozšlehaným vajíčkem. Na takto připravený základ vlijte dýňovou náplň a dejte péct na 50 minut do trouby, dokud nejsou okraje pevné a střed se ještě trochu hýbe.

Po upečení nechte koláč chvilku zchladnout. Podávejte s créme fraiche a posypaný nakrájenými lískovými oříšky.

dsc_0469