Teď opět přichází jedno z těch období, kdy všichni chtějí opět začít žít zdravěji. Jedním z kroků ke zdravějšímu já, mohou být právě tyto Happy Crackers. Pokud vám chybí pečivo, nebo jen chcete něco křupavého k salátu, jsou tyto krekříky to pravé. Obsahují mnoho minerálů, živin, proteinů a zdravých tuků a především jsou bezlepkové a veganské.

Pokud použijete celozrnnou rýži, která je co nejméně zpracovaná, získáte velké množství magnesia a vitaminu E. Quinoa je bezlepková obilovina plná proteinů, vlákniny a neobsahuje skoro žádný tuk. Je lehce stravitelná a plná esenciálních aminokyselin takže pro vegany/vegetariány ideální způsob, jak doplnit chybějící živiny. Recept obsahuje poměrně velké množství lněných semínek a využívá jejich schopnosti nabobtnat. Namočené lněné semínko obsahuje spoustu vlákniny a já osobně neznám lepší způsob, jak ozdravit a pročistit trávicí ústrojí, než za pomocí lněného semínka. Musíte jej trochu rozbít v hmoždíři, jinak z něj nedostanete to potřebné a namočit jej do vody. Po namočení kolem sebe vytvoří sliz, který pomáhá lepšímu trávení a absorpci živin. Posledním superfood je sezam. Sezam je obohacen mnoha minerály jako hořčík, měď, železo a v neposlední řadě vápníkem.

89

Na těchto krekrech mě baví to, že máte základ těsta a můžete si udělat několik druhů, dle toho, co zrovna máte doma. Prostě otevřít lednici a kouknout, co zrovna je na poličce nebo jen otrháte bylinkovou zahrádku a taktéž máte vyhráno. Fantazií se meze nekladou, a pokud budete mít chuť, uděláte si třeba 10 různých druhů. Navíc vydrží opravdu dlouho, pokud je budete skladovat ve vzduchotěsné nádobě. No nedělají vás ty krekříky happy jen to čtete? A to jste je ještě nechutnali! Jsou to jednoduše Happy Crackers.

1 2 3 5 6 7

Doba přípravy: 2,5 hodiny

Ingredience:

  • 1 hrnek neuvařené rýže (celozrnné, natural, červené…)
  • 1 hrnek quinoi/merlíku čilského (bílý, červený, mix…)
  • 2/3 hrnku sezamových semínek
  • ½ hrnku lněných semínek, lehce rozbitých v hmoždíři
  • 2 lžíce tamari
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce olivového oleje

Můžete přidat:

  • Oříšky a semínka: mák, dýňová, slunečnicová, chia semínka, vlašské ořechy, mandle, makadamové ořechy
  • Bylinky a koření: sušený česnek, paprika, curry, rozmarýn, tymián, uzenou sůl
  • Zelenina: olivy, sušená rajčata, kapary, nastrouhanou mrkev, vločky karamelizované cibule
  • Další: miso (různé druhy), hořčice (různé druhy), lahůdkové droždí

Postup:

Začněte s lněným semínkem, které namočíte do vody. Bude stačit asi 30 min, ale čím déle tím lépe, klidně i přes noc.

Oprančete nasucho na pánvi sezamová semínka, aby se trochu provoněla.

Rýži a quinou uvařte dle návodu. Až vychladne, rozmixujte ji spolu s nabobtnaným semínkem, solí, tamari a olivovým olejem dokud nevznikne těsto. Pokud je příliš suché, přidejte trošku vodu. Nakonec vmíchejte sezamové semínko a zpracujte. Těsto by mělo být hodně lepivé, pamatujte, že do něj ještě budete přidávat třeba suché bylinky nebo naopak tekutou hořčici. Vždy je lepší, aby bylo sušší a až po přidání ingrediencí můžete naředit trochou vody.

Trouchu předehřejte na 175°C.

Těsto si rozdělte na tolik částí, kolik chcete druhů. Já obvykle dělám 4. Každou porci zvlášť ochutím. Tentokrát mě napadlo lahůdkové droždí, hrubozrnná balsamiková hořčice, „mé“ tandori koření (z receptu na pečený květák, zde:tandoori koření) a bílé miso.

Abyste vyváleli pěknou placku, připravte si dva pečící papíry a pomocí válečku těsto mezi nimi vyválejte. Je tak lepivé, že by se vám to normálně nepovedlo. Nakrájejte na požadované tvary a pečte na pečícím papíře přibližně půl hodiny v závislosti, jak tlusté jste si krekry vyválely. Já radši dělám tenčí, jsou pak křupavější.

Po upečení je nechte zcela vychladnout, pak rozlámejte a nechte je ještě pak hodinek „oschnout“, aby se z nich vypařila vlhkost. Skladujte v krabičce a vydrží vám týdny. Budete mít dokonalou a zdravou svačinku nebo rychlou náhradu pečiva a z toho budete jednoduše happy.

dsc_0596