Když se mě zeptáte, jaké je mé nejoblíbenější jídlo, budu dlouho přemýšlet, ale nakonec vám stejně jednoslovně neodpovím. Chutí a jídel je totiž nespočet a já je miluji prostě všechny. Přeci je tu, ale jídlo, které má na svědomí jednu mou obrovskou životní změnu. Přesně Heather’s quinoa („Hedřina qinoa“) bylo první jídlo, které jsem zkusila od své velké inspirace, a to kuchařky ze San Francisca, Heidi Swanson. Poté jsem se vzhlídla celkově v jiném stravování a lepším životním stylu, takže se dá říci, že právě tato quinoa je pro mě life-changing záležitostí. Toto jídlo je ideální na teplé lední dny, kdy nemáte chuť na nic těžkého, jelikož quinoa (neboli merlík čilský) je podobná rýži akorát o dost zdravější a lépe stravitelnější. Obsahuje spoustu vlákniny a bílkovin a má nízký glykemický index, takže vás zasytí na celé odpoledne. Dalo by se říci, že je to takové to jídlo z jednoho hrnce a poskládáte ho prakticky z čehokoli, co doma najdete. Pokud máte doma quinou tak máte vyhráno, protože se skvěle kombinuje s brokolicí, hráškem, špenátem, cuketou…prostě s jakoukoli sezonní zeleninou.
Počet porcí: pro 2 jako hlavní jídlo, pro 4 jako příloha
Doba přípravy: 40 minut
Ingredience:
- olivový olej
- 1 šalotka, nakrájená najemno
- 1 hrnek neuvařené quinoi (merlík čilský), světlá i tmavá nebo mix
- plechovka kukuřice, nebo i čerstvá
- špenát/kel/brokolice/cuketa/hrášek/mix – co budete mít zrovna po ruce
- 200 g uzeného tofu, nakrájené na kostičky a oprančené nasucho na pánvi
- 4 lžičky pesta
- 3 stroužky česneku, utřeného
- dýňová/slunečnicová semínka, opečená nasucho na pánvi
- 5 sušených rajčat, nakrájených
- 100 g cherry rajčátek, přepůlených, osolených a pečených v troubě s olejem a trochou cukru, než zkaramelizují
Postup:
Uvařte si quinou dle návodu.
Ve velkém hrnci nebo na velké pánvi si rozehřejte olivový olej a opečte na něm cibulku s česnekem. Po pár minutách přidejte zeleninu a trochu ji poduste. Pak přimíchejte tofu a quinou. Nakonec vmíchejte pesto, rajčátka i semínka. Vše pořádně promíchejte a popřípadě dosolte či dopepřete.
hotshot bald cop
4 dubna
Right on my man!
hotshot bald cop
4 dubna
I was just telling my friend about that.
hi
11 dubna
Have you ever considered publishing an ebook or guest authoring on other blogs? I have a blog based upon on the same information you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my audience would enjoy your work. If you are even remotely interested, feel free to shoot me an e mail.|
Roberto
20 května
Why is it I always really feel like you do?