Máme maso z Medlova! Tato úžasná farma v Medlově Hlivicích je jedeno z krásných míst v Olomouckém kraji, kde dostanete prvotřídní maso. Zabývají se hlavně chovem skotu masných plemen jako Highland Cattle (Skotský náhorní skot) nebo Gallowayský skot. Tak jak tak, maso je čerstvé, chutné a hlavně plné těch správných živin, které v sobě má jen šťastná kravička. Výborné maso si zaslouží něco exkluzivního a skoro až svátečního.
Boeuf bourguignon je tradiční francouzský pokrm, připravovaný ze zadního hovězího, který si žádá dostatek času, jak na přípravu, tak na proležení. Čím déle přípravu protáhnete, tím lépe. Samotná doba pečení je přibližně 3 hodiny, ale v den pečení si na něj moc chuť radši nedělejte, je totiž nejlepší pěkně den odležený. Stejně tak jako dlouhé časy přípravy, je důležité i víno. Rozhodně nesahejte po „vínu na vaření“, ale radši vyberte zlatou střední cestu, tedy takové, které byste klidně vypili i samotné. Víno podstatně ovlivní chuť masa, takže lepší sáhnout po kvalitnějším. Francouzi by jako přílohu zvolili bagetku, já zvolila bramborovou kaši, ale výběr nechám na vás. Každopádně hovězí po burgundsku potěší i náročnější strávníky a dle mého názoru, by jej měla umět každá dobrá hospodyně.
Počet porcí: 6
Doba přípravy: 4 hodiny
Ingredience:
- 1,5 kg (bio) hovězího zadního
- 3 lžíce rostlinného oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 150 g slaniny, nakrájené na kostičky
- 2 větší mrkve, nakrájená na kostky
- 2 řapík celeru, nakrájený na plátky
- 100 g celeru, nakrájeného kostky
- 1 cibule, nakrájená nahrubo
- 2 velké stroužky česneku, nakrájené na plátky
- 1,5 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lahev kvalitního červeného vína, nejlépe burgundského
- 500 ml silného hovězího vývaru
- tymián a rozmarýn + na ozdobení
- 4 bobkové listy
- 20 g studeného másla
- 30 g slaniny, nakrájené na kostičky
- 1 lžíce másla
- 1 mrkev, nakrájená na kolečka
- 2 řapíky celeru, nakrájené na kolečka
- 200 g žampionů, překrájených na půl
Postup:
Troubu předehřejme na 170°C
Maso nakrájíme na větší kostky, osolíme jej a opepříme. Vezmeme si větší (litinový) hrnec, který pak můžeme dát i do trouby, a zprudka v něm maso orestujeme na oleji. Až se zatáhne, vytáhneme jej a dáme stranou.
Do hrnce přidáme slaninu a orestujeme ji. Přidáme mrkev, celery, cibuli, česnek a rajčatový protlak. Opékáme pár minut.
Přilijeme všechno víno a necháme jej svařit na půlku. Přilijeme vývar, vrátíme maso a přidáme bylinky a bobkové listy.
Hrnec dáme do trouby, zakryjeme ho poklicí pomalu dusíme cca 3 hodiny.
Až je maso krásně měkké a rozpadá se, vyjmeme ho z hrnce a přecedíme omáčku. Všechnu zeleninu i slaninu vyhodíme. K omáčce přidáme studené máslo a rozmícháme metličkou, aby se omáčka zjemnila. Pak do ní vrátíme maso.
Na pánvi orestujeme zbytek slaniny s kouskem másla. Přidáme mrkev, řapíkatý celer a žampiony a krátce opečeme. Pak zeleninu přidáme do hrnce k masu.
Podáváme s bramborovou kaší ozdobené bylinkami.
hot shot bald cop
28 března
That’s very good point
hotshot bald cop
5 dubna
Why is it I always really feel like you do?
hot shot bald cop
11 dubna
Wonderful views on that!
hi
11 dubna
Thank you a bunch for sharing this with all people you really recognize what you’re speaking approximately! Bookmarked. Kindly additionally seek advice from my site =). We will have a hyperlink trade agreement between us|
hotshot bald cop
13 dubna
I didn’t know that.
hot shot bald cop
25 dubna
That’s an awesome point
Charley
21 května
I didn’t know that.
Jamila
21 května
Why is it I always really feel like you do?