Každý to zná…ten zvláštně uspokojující pocit když skousnete něco křupavého. Teď si představte, že by to křupavé bylo ještě k tomu zdravé, oříškové a čokoládové. Dokonce pro milovníky kávy, jako jsem já, tato dokonalá granola v sobě obsahuje i lžičku mého oblíbeného životabudiče.

Co se ingrediencí týče, každý, kdo občas granolu dělá, ví, že spolkne skoro vše. Nejrůznější druhy oříšků, sušeného ovoce, různé druhy čokolády…..mě, ale v tomto případě zrovna baví kombinace, kterou uvádím níže.

Doba přípravy: 60 minut

Ingredience:

  • 150 g neuvařené tmavé quinoi (přibližně čtyřnásobní svůj objem)
  • hrst neloupaných mandlí
  • hrst kešu ořechů
  • 2 lžíce černého sezamu
  • 2 lžíce lněného semínka (já používám směs Inků od naše Bio)
  • 1 lžíce chia semínek
  • 4 lžíce kokosového oleje, rozpuštěného
  • 200 g medu (tady záleží, jak sladkou granolu chcete, můžete zkusit jen půlku a pokud bude už dost sladká, druhou půlku použít nemusíte)
  • 1 lžíce vanilkového extraktu (např. M&S s Madagaskarské vanilky)
  • 2 lžičky mleté kávy
  • špetka soli

Postup:

Quinou propláchněte a uvařte dle návodu na obalu.

Troubu předehřejte na 180˚C.

Rozpusťte kokosový olej a smíchejte jej s medem a vanilkovým extraktem. Ve větší misce promíchejte všechny zbylé suché ingredience (kromě čokolády) a přilijte tekutou směs, aby se vše dokonale propojilo.

Plech si vyložte pečícím papírem a granolu na něj v tenké vrstvě rozprostřete.

Pečte cca 40 minut nebo až bude zlatavá a křupavá. Každých 15-20 minut promíchejte.

Předtím, než ji uložíte do vzduchotěsné nádoby, nechte ji zcela vychladnout a přidejte nasekané kousky čokolády. Čokoládu záměrně vmíchejte až bude granola zcela studená, jinak se vám rozpustí.