Pro někoho se mohou zdát lasagne složité jídlo, na které by si jen tak žádná hospodyňka netroufla, usuzuji tak alespoň dle reakcí mého okolí když řeknu, že jsem o víkendu dělala lasagne. Opak je pravdou…pracné totiž rozhodně nejsou a k dokonalému obědu vám stačí opravdu jen kvalitní suroviny, protože nic jiného by lasagne pokazit nemohlo. Původně jsem na ně nechtěla ani psát recept, protože je řadím mezi tak základní jídlo, že je to jako kdybych tady vypisovala recept na špagety s červenou. Pak jsem zjistila, že je každý dělá úplně jinak a můj recept má vždy (až překvapivě velký) úspěch, tak jsem se o něj chtěla podělit. Co odlišuje mé lasagne od ostatních je velké množství řapíkatého celeru, který miluji a dodá jim malinkou štiplavost a pak domácí zavařená rajčata. Ty jsou totiž z babiččiny zahrádky a jsou prostě výborné! Právě uvažuji nad koupí kuchyňského robotu, který má v příslušenství i výrobník na těstoviny takže snad už příště budu dělat lasagne i z vlastních čerstvých těstovin. To bude teprve bomba!
Počet porcí: 5-6
Doba přípravy: 1,5 hodiny
Ingredience:
- 2 cibule, na jemno
- 2 mrkve, na kostičky
- 4 stroužky česneku, na plátky
- 0,6 kg mletého hovězího masa (nebo i mix hovězího a vepřového)
- 2 lžičky soli
- pepř
- 4 řapíkaté celery, na kostičky
- 2 plechovky loupaných rajčat
- provensálské bylinky
- sušená bazalka
- parmezán
bešamel:
- 40 g másla
- 40 g hladké mouky
- 0,6 l mléka
- sůl
- bílý pepř
- muškátový oříšek
Postup:
Ve větším hrnci si rozehřejte olej a osmahněte na něm cibulku. Po chvilce přidejte mrkev, česnek a celer a opět poduste. Nakonec přidejte mleté maso a rajčata. Já vždy používám domácí zavařená rajčata a ty jsou většinou sladší, takže netřeba doslazovat cukrem. Pokud, ale budete mít omáčku kyselou, trošku ji ocukrujte třtinovým cukrem. Nakonec osolte, poměrně dost opepřete a zasypte velkým množstvím sušené bazalky. Takto nechte dusit alespoň 40 minut, občas promíchejte.
Troubu předehřejte na 220ºC a připravte si zapékací misku, kterou si vymažete troškou olivového oleje. Já vrstvím lasagne následujícím způsobem: na dno bešamel – lasagne – maso – parmezán – bešamel – lasagne – maso – parmezán a takto pokračuji dokud nespotřebuji všechny ingredience (většinou alespoň 3 patra). Dávejte si pozor, aby vám vyzbylo dostatek bešamelu na poslední vrstvu. Poslední vrstva jsou totiž už jen lasagne, to celé zalité bešamelem a posypané parmezánem. Takto navrstvené lasagne dejte do trouby na 30 minut. Já opečené okraje miluji, ale pokud se vám budou chytat až moc, zakryjte je alobalem.
bešamel:
Rozpusťte si v hrnci máslo, pak ho zasypte moukou a pečlivě promíchejte metličkou a nechte asi minutu zasmahnout.
Zalijte trochou mléka a počkejte až směs opět zhoustne. Takto za stálého míchání přidávejte mléko dokud nebude bešamel hustý jako omáčka. Nakonec osolte, opepřete a přidejte čerstvě mletý muškátový oříšek.
hot shot bald cop
4 dubna
I didn’t know that.
hotshot bald cop
4 dubna
I didn’t know that.
hi
11 dubna
With havin so much written content do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation? My site has a lot of unique content I’ve either written myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the web without my authorization. Do you know any methods to help stop content from being stolen? I’d definitely appreciate it.|