Losos s holandskou omáčkou nebo koprovou omáčkou nebo hořčičnou omáčkou….těžké se rozhodnout. A jak to asi nakonec skončilo? Úplně jinak! Plánovat prostě nemá cenu, protože nakonec otevřete špajz a napadne vás úplně něco jiného. Já otevřela šuplík s pečivem a viděla čerstvý italský chléb, pak jsem vykoukla z okna a zaujaly mě poslední čerstvé bylinky, které ještě nestihly umrznout, a k tomu všemu na stole zářil žlutý voňavý citron. Stačilo zapojit fantazii a losos s čerstvou bylinkovo-mandlovou krustou byl na světě. V mrazáku jsem našla zelené fazolky od mé paní Bednaříkové a upekla křupavé brambůrky s celerovou solí. Jednoduché, ale dokonalé.

dsc_0490dsc_0497

dsc_0496dsc_0502

dsc_0505

dsc_0504

img_3847

Počet porcí: 3

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 500 g lososa, filet
  • ½ bochníku italského chleba
  • kůra z 1 citronu
  • 20 g mandlí, plátků
  • rozmarýn, tymián
  • olivový olej
  • sůl, pepř

 

  • zelené fazolky
  • česnek
  • olivový olej
  • sůl, pepř

 

  • brambory
  • celerová sůl
  • olivový olej
  • sůl

Postup:

Začněte s brambory, ty vám zaberou nejvíce času. Domácí brambory nejprve omyji, nakrájím na měsíčky a povařím 5 min ve vodě. Pak je promíchám s olivovým olejem a celerovou solí. Recept na celerovou sůl tady: http://www.lagomplease.cz/sul-nad-zlato-celerova-sul/ . Brambory pečte v troubě do křupava.

Chléb rozsekejte v mixéru. Směs smíchejte s nasekanými bylinkami, plátky mandlí, solí, pepřem, citronovou kůrou a olivovým olejem. Lososa omyjte a položte kůží dolů do pekáčku, který vymažte olivovým olejem. Čerstvou strouhankou pokryjte lososa a dejte do trouby na 170°C přibližně na 15 minut. Není nic horšího než přepečená vysušená ryba takže méně, lépe než více.

Fazolky jednoduše oprančete na olivovém oleji spolu s česnekem.

img_3848