Meruňková marmeláda ve skleničkách, meruňkové knedlíky v mrazáku, bříško plné meruněk a ten kouzelný strom mé milované sousedky ne a ne přestat plodit. Není se také čemu divit, jelikož paní Bednaříková si jej hýčká a dává mu zvláštní péčí. Jelikož by přízemní mrazíky v průběhu jara zničily všechnu budoucí úrodu, poctivě chodila roznášet kbelíky s vodou kolem kmenu, aby do sebe natáhly mráz a princezna meruňka zůstala pěkně v bezpečí. Také ji (nám) to teď meruňka krásně oplácí v podobě neskutečného kvanta těch nejlepších kousků. Voňavější a sladší meruňky snad ani existují a takto prvotřídní ovoce si žádá prvotřídní koláč! Třeba tento francouzský s mandlemi.

Ingredience:

Korpus:

  • 50 g hladké mouky, prosáté
  • špetka prášku do pečiva
  • 80 g moučkového cukru
  • 200 g mletých mandlí
  • 140 g másla (rozpuštěného) + na vymazání formy
  • 2 šťastná vejce

Náplň:

  • 20 g rozpuštěného másla
  • 500 g meruněk
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • mandle na posypání, nejlépe lupínky

Postup:

Troubu předehřejte na 180°C.

Kulatou formu o průměru 30 cm vymažte máslem.

Smíchejte všechny ingredience na korpus a těsto vlijte do formy.

Poklaďte rozpůlenými meruňkami a posypte lupínky mandlí. Ty můžete předem namočit, aby se nespálily.

Koláč nakonec potřete zbylým máslem, posypte cukrem a dejte péct na 40 minut do trouby.