Maminka vždy ví, čím potěšit. Už si zvykla, že kupovanou čokoládou nebo smaženými řízky mi radost neudělá tak jako např. pohankovou kaší. Takže když nás doma čekala oslava narozenin a zahradní party, bylo jasné, že jako desert musí být něco zdravého. Velikonoce jsou sice za námi, ale jarní nálada nás neopustila a maminka upekla skvělý jarní dortík. Ne, jen, že je snadný a nenáročný na přípravu, ale hlavně je zdravý. Celozrnná mouka, třtinový cukr, čerstvá mrkvička a vlašské oříšky zajistí, že i když si ukrojíte víc než jeden kousek, výčitky mít nebudete.

Nebojte se udělat dort klidně o dva dny dříve, čím víc se proleží, tím je lepší. Ale až ho jednou nakrojíte, moc dlouho vám nevydrží.

K měření používám klasický hrnek (250 ml), na rozkrojení dortovou strunu a formu o velikosti 26 cm. Pokud budete mít náladu tak si můžete pohrát se zdobením a koupit si marcipán a mrkvičky si vytvarovat. Já zvolila přírodnější (a snadnější) variantu a ozdobila jsem jej čerstvými baby karotkami a lístky meduňky.

  

 

Doba přípravy: 1 hodina a 30 minut včetně pečení

Ingredience:

Na korpus:

  • 4 hrnky mrkve nastrouhané najemno (snažte se vyhnout dlouhým vláskům)
  • 2 hrnky mouky (1 celozrnné špaldové hladké, 1 polohrubé pšeničné, ale můžete udělat i čistě celozrnnou verzi)
  • 4 šťastná vejce
  • 3/4 hrnku řepkového oleje
  • 1 hrnek najemno nasekaných vlašských ořechů
  • 2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 1 lžičku skořice

Na krém:

  • 500 g mascarpone
  • 125 g změklého másla
  • 200 g hustší zakysané smetany
  • 2 lžíce medu

Na zdobení:

  • baby karotky
  • meduňka

Postup:

Troubu předehřejte na 180°C.

Vyšlehejte vejce s cukrem a přidejte olej.

Postupně přidejte všechny ostatní ingredience a promíchejte ať se vše pořádně propojí.

Dejte péct přibližně na 45 minut až hodinu, nebo dokud nevytáhnete špejli suchou. Každá trouba peče jinak samozřejmě, takže usuďte sami, jak dlouho dortík potřebuje, aby nebyl vysušený.

Krém si připravte smícháním mascarpone, zakysané smetany, másla a medu. Aby se vám krém lépe roztíral a držel na dortu, nechte ho trochu ztuhnout v lednici.

Až korpus zchladne, rozkrojte ho napůl pomocí struny nebo dlouhého nože. Polovinu krému namažte dovnitř a tou druhou potřete dort z vrchu.  Ozdobte a nechte v lednici proležet nejlépe přes noc.