Vánoce jsou svátky plné jídla. Pro mě často nuceného nezdravého jídla, které nikdo nechce, ale přitom se ním furt přecpáváme. Klasika v podobě bramborového salátu, smaženého kapra, cukroví…mě se naštěstí letos tato klasika celkem úspěšně vyhnula a já si užívala jiných, lehkých a zdravých, gurmánských zážitků. Jeden z nich byl právě v podobě hřebenatek neboli mušlí svatého Jakuba. Tuto pochoutku jsem poprvé ochutnala v brněnské restauraci Borgo Agnese a tak mi zachutnala, že jsem si ji prostě musela udělat i doma. Není to úplně levná záležitost, takže je asi každý týden k večeři mít nebudete, ale taktéž to není nic, co by vás zruinovalo. Půl kila čerstvých vyloupaných hřebenatek jsem pořídila za něco málo přes 500 Kč a vystačilo to na lehkou večeři pro 3 osoby. Navíc to není jídlo, z kterého byste se měli nadlábnout, takže to berte taky tak.

Stejně jako každá ryba nebo mořský plod, jsou nejlepší čerstvé. Hned jak je začnete připravovat, provoní celou kuchyň. Jsou výjimečné svou chutí a je škoda je ničit zbytečnými dochucovadly nebo kořením. K jejich dokonalosti postačí jen máslo a trocha citronu. Taktéž je lepší kupovat menší jakubky než větší, mají plnější chuť. Při přípravě si musíte dávat pozor, abyste je nevysušily, jinak z úžasných hřebenatek budete mít gumáky. Totéž platí i o jakékoli rybě, prostě není nic horšího než vysušený kousek masa takže opékejte krátce tak aby zůstaly medium nebo ještě lépe medium/rare. Jen tak si dokonale vychutnáte jejich plnou chuť. Spolu s citronovým máslem, opečenou bagetkou a bílým vínem dosáhnete kvalitního gurmánského zážitku, který je postaven na těch nejjednodušších základech.

  1-3 1-21-4 1-1

Ingredience:

  • 500g vyloupaných, chlazených mušlí svatého Jakuba/hřebenatek
  • 1 lžíce másla
  • sůl, pepř

 

  • 2 lžíce másla
  • 1 stroužek česneku, utřeného
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl, pepř
  • koriandr (sušený/čerstvý)

 

  • bílá bageta
  • olivový olej, na potření
  • sůl, pepř
  • rozmarýn

 


Postup:

Hřebenatky pečlivě osušte papírovým ubrouskem, osolte, opepřete.

Připravte si citronové máslo. Rozehřejte 2 lžíce másla, přidejte česnek a opékejte minutku. Vlijte citronovou šťávu, koriandr, sůl, pepř a odstavte.

Na pánvi rozehřejte lžíci másla a rovnoměrně rozprostřete hřebenatky. Opékejte na středním až vyšším plamení přibližně 1,5-2 minutky z každé strany. Vnitřek by měl zůstat sklovitý, ale kraje opečené.

Bagetky potřete olivovým olejem, posypte rozmarýnem, osolte, opepřete a dejte pod gril do trouby, než budou zlatavé.

Podávejte přelité citronovým máslem s opečenou bagetkou a bílým vínem. Tak jednoduché! Hotovo!

2