Polenta…říká vám ten název něco, ale nikdy jste ji neochutnali? To byste měli rychle napravit, jelikož je to pokrm, který je kvalitním zdrojem vlákniny, minerálů, je bezlepkový a velice sytí, tudíž vám dodá energii na hodiny a rozhodně po něm nepřijde brzo hlad. Původně pochází z Itálie a je to vlastně kukuřičná kaše, kterou můžete zapékat, grilovat nebo použít třeba na přípravu knedlíků. Ocení ji hlavně celiaci a lidé vyhýbající se lepku, jelikož je gluten free. Já ji mám nejraději v podobě kaše smíchané s parmazánem nebo ugrilovanou s balsamikovými hříbky, jak můžete vidět dále v receptu.

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 1,2 l kuřecího vývaru
  • 180 g instantní nebo obyčejné polenty
  • 40 g másla
  • 50 g parmazánu, strouhaného
  • sůl, pepř
  • olivový olej, na potření a vymazání

 

  • 40 g másla
  • 1 stroužek česneku, na plátky
  • 500 g hřibů (žampionů, lesních, shiitake)
  • 450 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 2 lžičky hnědého cukru

Postup:

Přiveďte vývar k varu.

Pomaličku vsypávejte polentu a stále míchejte metlou. Snižte teplotu a za stálého míchání vařte dle pokynů na obalu.

Vmíchejte máslo, parmazán, sůl a pepř.

Vymažte vyšší formu a polentu do ní přelijte a úhledně zarovnejte. Nechte vychladit, až ztuhne.

Poté je nakrájejte na trojúhelníčky, potřete lehce olivovým olejem a dejte na chvilku do trouby pod gril, aby se z vrchu opekla.

Na pánvi rozehřejte máslo a přidejte česnek.

Vsypte houby a opékejte do křupava.

Přilejte vývar, ocet a zasypte cukrem. Nechte probublat, aby se omáčka zredukovala.

Ugrilovanou polentu přelijte omáčkou s houbami a servírujte.