Smoothie je snídaně/sváča/klidně i večeře, která dle mě nepotřebuje recept. Sice mám dokonce jednu smoothie kuchařku, kterou jsem se párkrát inspirovala, ale většinou to stejně končí tak, že do NutriBulletu nahážu prostě to, co doma najdu. Většinou se řídím spíše tím, kdy smoothie piji. Pokud ráno, nešetřím se sacharidy, pokud večer, snažím se, aby bylo co nejvíce zelené/zeleninové. 

Nepíši tedy o receptu, ale chtěla bych se s vámi spíš podělit o tento způsob/kombinaci s využitím psyllia. Nejedná se tak úplně o tradiční ovocné smoothie, protože obsahuje jen jeden banán (na rozdíl, od těch klasických, co si dělám, kam nacpu opravdu skoro vše). 

Psyllium používám v kuchyni už léta, ale většinou ho jen přidávám do jogurtu nebo domácího pečiva, pro přidání vlákniny. Psyllium je přírodní laxativum (prostě projímadlo), které prochází trávicím traktem bez toho, aniž by se vstřebalo. Místo toho na sebe natáhne ty špatné věci, co nám ve střevech zůstanou a pomohou je odplavit. Proto je tato vláknina často používaná při problémech s vyprazdňováním, ale blahodárně působí i na naše srdce, snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi a zároveň je i skvělým probiotikem. Disponuje totiž zázračnou vlastností natáhnout do sebe obrovské množství vody, zvětší objem až 40x.

Pro ideální účinek by se mělo užívat cca 5g vlákniny rozpuštěné alespoň ve 250 ml vody, a to 2x denně, většinou před jídlem. Důležité je dodržovat dostatečný příjem tekutin, protože pokud vláknině nedáte vodu vy, vezme si ji sama od vás zevnitř.

Chtěla jsem do těla dostat trochu víc vlákniny a úplně mě nelákala představa pití „slizu“ 2 denně.  Tak jsem si řekla, proč toho nevyužít a neudělat něco, jako chia puding v podobě smoothie bowl, ale z psyllia! Prostě jsem ten „sliz“ rozmixovala s banánem a byla to lahoda. Další ráno jsem si trochu dopřála a přihodila ještě včelí pyl a lžičku medu z jalovce (porce extra zdraví). No a třetí ráno jsem vytvořila tento smoothie puding/bowl, abych furt nepila jen koktejl o 3 ingrediencích (z čehož dvě jsou jen voda a vláknina). 

Při zdobení se fantazií/zásobou spíže/mlsností meze nekladou. Dokonce bych možná dovnitř přihodila i nějaké oříškové máslo, karob nebo kokosový olej. Posypat můžete oříšky, ovocem, včelím pylem, vločkami nebo pufovanou quinoou/amarantem.

Pokud chcete jen velmi skinny a light puding, zůstaňte u základu (psyllium-voda-banán)

Pro mě se toto smoothie/puding stal v posledních dnech dopolední sváčou. Málo kdy totiž vydržím sytá od snídaně do oběda. Buď jsem velký dopolední jedlík (což jsem), nebo mám prostě malé snídaně (což nemám). Takže vyměňte brčko za lžičku a pusťte se do toho.

Počet porcí: 1

Doba přípravy: 5 minut + nabobtnání

Ingredience:

  • 10 g psyllia
  • 500 ml vody
  • 1 banán
  • 1 lžíce včelího pylu (extra porce zdraví)
  • 1 lžička jalovcového medu (super extra porce zdraví)
  • cokoli na posypání (ořechy, ovoce, semínka, sušené ovoce, čokoláda, vločky, pufovaný amarant…)

Postup:

Smíchejte vlákninu s vodou a nechte přes noc nebo alespoň hodinu, nabobtnat. Rozmixujte s banánem (včelím pylem, jalovcovým medem). Puding si ozdobte dle chuti a nálady.