Růžovka nebo řepovka, jiný název tato zdravá, mokrá, kouzelná buchta mít ani nemůže. Obecně řepa není mezi lidmi moc oblíbená zelenina. Máme ji všichni zprotivenou ze školních jídelen, kde nám ji cpali nakládanou jako kompot, ale věřte mi, že ani já nejsem fanda nakládané, ale tuto buchtu prostě miluji! Buchta má být mokrá, to tato rozhodně je a navíc je kráááásně růžová a po řepě nejde vůbec cítit. Obzvlášť ve spojení s hořkou čokoládou a křupavými oříšky, vás přesvědčí, že řepovka, je ta pravá (zdravá) buchta na snídani.

Doba přípravy: 1 hodina a 30 minut včetně pečení

Ingredience:

  • 2 vejce (šťastná)
  • 350 g červené řepy, syrové oloupané
  • 200 g hladké mouky (lépe špaldová)
  • 130 g cukru krupice
  • 60 g vlašských ořechů
  • 50 g rozinek
  • 1 lžička kypřícího prášku (bezfosfátového)
  • 125 g másla (rozpuštěného) + na vymazání

 

  • čokoládová poleva (smetana a hořká čokoláda)/moučkový cukr

Postup:

Troubu předehřejeme na 160°C

V míse vyšleháme vejce s cukrem do bílé pěny.

Postupně přimícháme mouku a rozpuštěné máslo.

Řepu oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Ořechy nakrájíme nahrubo a spolu s řepou a rozinkami přidáme k těstu.

Nakonec už jen jemně vmícháme kypřící prášek.

Formu o průměru 20 cm vymažeme a dno ještě vyložíme pečícím papírem.

Pečeme přibližně 1 hodinu a 10 minut, nebo dokud nebude špejle suchá.

Můžeme ještě polít čokoládovou polevou nebo jen pocukrovat moučkovým cukrem.