Když se mi můj španělský přítel snažil vysvětlit, co je to salmorejo (čti salmorecho), moc jsem si nedokázala představit, jestli studená, hustá rajčatová polévka může být tak lahodná a unikátní jak mi líčil. Navíc nemám ráda rajskou a jakákoli rajčatová polévka mi ji připomíná. Když jsem tedy přijela do jeho španělské rodiny, bylo to to první, co mi přistálo na talíři. Studená (venku bylo 50°C), oranžová majda, vedle toho pokrájené vajíčko a jamón. Dostala jsem instrukce jak si tam vše naskládat (teda kromě jamón, jelikož maso nejím) a s velkou zvědavostí jsem se do toho pustila. Měli pravdu! Vynikající, osvěžující a lahodné. Salmorejo je tradiční rajčatové pyré (spíše než polévka) pocházející z Cordoby. Připravuje se z masitých rajčat, zahušťuje bílým chlebem a dochucuje kvalitním olivovým olejem. V Cordobě, teda i v celém Španělsku, se teplé polévky skoro nejí. Salmorejo bylo původně jídlo chudých, protože moc ingrediencí na něj nepotřebujete a je dost syté. Tradičně se dochucuje právě natvrdo povařeným vajíčkem a na malé kousky pokrájeným jamón (sušenou šunkou).
Když jsem se vrátila zpět, byla zrovna sezóna rajčat a já se nemohla dočkat, až doma připravím, co jsem se tam na jihu naučila. Příprava není tak náročná, ale než se všechna rajčata oloupou a nakrájí, chvilku to zabere. Slavnostně jsem přichystala své první domácí salmorejo a než jsem se nadála, byly všechny porce snězené a nic nezbylo. Bála jsem se, že nebude chutnat, přeci jenom na takovou kuchyni nejsme zvyklí, tak jsem raději nedělala plný hrnec, ale očividně to byla chyba. Po poslední vylízané misce padl návrh, že bych mohla udělat ještě jednu dávku a já skončila opět u zdlouhavého loupání a krájení tuny rajčat. Stálo to za to, ale druhý den jsme měli opět osvěžující španělský oběd.
Salmorejo se dá připravit v jakémkoli množství a dlouho vydrží v lednici, takže pouze zachovejte následující poměr surovin. Já jej dělám vždy přibližně z 1-1,5 kg masitých rajčat. Hledejte opravdu pevná, masitá rajčata plné chuti, protože jen ty dají salmoreju tu pravou chuť.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 40 minut + chlazení 2 hodiny
Ingredience:
- 1 kg rajčat (už oloupaných a zbavených semínek)
- 200 g bílého den starého pečiva (nejlépe vnitřky bílé bagety)
- 100 ml kvalitního olivového octa
- 1 stroužek česneku
- sůl
- vařené vejce
- jamón, (ibérico nebo serrano)
- olivový olej na zakápnutí
Postup:
Začněte s rajčaty. Spařte je horkou vodou, oloupejte je a zbavte jadýrek a bubáků. Masité části nakrájejte na malé kousky. Z baget vydlabejte vnitřky, které natrhejte na malé kousky. Rajčata, chléb a česnek dejte do mixéru (nebo do mísy pokud používáte ponorný) a vše rozmixujte. Při mixování postupně přidávejte olej, až vznikne jemné pyré. Osolte a dejte vychladit do lednice minimálně na 2 hodiny.
Podávejte s uvařeným vejcem nakrájeným na kostky, nadrobno natrhaným jamón zakápnuté olivovým olejem.
hotshot bald cop
5 dubna
I was just telling my friend about that.
hotshot bald cop
5 dubna
Right on my man!
hi
11 dubna
Hi there to every body, it’s my first pay a visit of this website; this web site carries amazing and genuinely excellent information designed for visitors.|
Audrey
20 května
Why is it I always really feel like you do?
Markus
21 května
Right on my man!
Uphzqz
28 listopadu
levofloxacin price buy levofloxacin 250mg generic