Pokud přemýšlíte nad opravdu luxusní, lehkou, nenáročnou ale přitom slavnostní večeří, už dál nemusíte…mám pro vás to pravé! Slávky na cideru připravíte za chvilinku, stačí vám pouze několik ingrediencí a milovníky mořských potvor opravdu nadchnete. Má rodina je dokonce miluje tak, že poslední večeře se stala i obědem následující den. Po tom co všichni doslova vylízali talíře, taťka vznesl hypotetickou otázku „tak mám zítra ráno zajet pro další?“ Jak to dopadlo, si dokážete představit sami a já alespoň nemusela vymýšlet, co v neděli na oběd.

  

Počet porcí: 3

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 2 kg slávek (nebo jumbo slávek) – očištěné, otevřené vyhodit
  • máslo
  • olivový olej
  • 2 velké červené cibule, nakrájené nahrubo
  • 3 stroužky česneku, na plátky
  • cca 300 ml cideru (plechovka/sklenka)
  • 100-150 ml smetany na vaření, dle toho kolik omáčky chcete (někdy místo smetany používám Crème fraîche)
  • opečená bagetka a bílé víno k podávání

Postup:

Slávky řádně omyjeme a očistíme.

Ve velké pánvi/hrnci si na másle s olivovým olejem pomalu orestujeme červenou cibuli, dokud nezkaramelizuje. Trvá to cca 15 minut.

Přidáme česnek, zalijeme ciderem a přivedeme k varu.

Ztlumíme oheň a vaříme, dokud se omáčka nezredukuje na polovinu.

Vsypeme slávky, přikryjeme pokličkou a dusíme, než se všechny neotevřou, cca 10 minut.

Pomocí děrované naběračky vytáhneme slávky do skleněné nádoby a udržujeme je v teple (já je dávám do mírně nahřáté trouby).

Slávky pustily pravděpodobně dost vody, tudíž zvýšíme plamen a necháme část odpařit. Poté vlijeme smetanu a jen prohřejeme, aby se omáčka zjemnila a zahustila.

Podáváme tak, že slávky přelijeme omáčkou a doplníme opečenou bagetkou.