Svatý Martin bohužel už několik let nepřijíždí na bílem koni, ale nic nebrání tomu užít si tento tradiční (tý)den plný dobrot. Stejně tak jako zelí, husa nebo kaldoun ani křehké rohlíčky by na sváteční tabuli neměly chybět. A hlavně pořádně zasněžené!


Počet porcí: cca 30 – 36 rohlíčků (dle velikosti)
Doba přípravy: 2 hodiny
Ingredience na těsto:
- 450 g hladké mouky
- 1 kypřící prášek z vinného kamene
- 80 g cukru
- 250 g měkkého tučného tvarohu (v papíru)
- 7 lžic řepkového oleje
- 7 lžic studené vody
- 1 celé vejce (+ bílek na potření)
- plátkové mandle
Ingredience na náplň:
- 250 g mletých vlašských ořechů
- 80 g mletých piškotů
- 70 g krupicového cukru
- 200 ml mléka
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce rumu
Postup:
Náplň musí trochu vychladnout, proto začnete s ní. Mléko přiveďte těsně pod bod varu, pak do něj vsypte mleté ořechy a 3 minuty povařte. Přidejte zbytek ingrediencí a povařte další minutu. Odstavte a nechte vychladnout.
V robotu nebo na vále zpracujte mouku, cukr, kypřící prášek, tvaroh, olej, vejce a vodu. Těsto bude trochu lepivé, ale musí být pružné a dobře propracované.
Z těsta si vždy kousek odkrojte a rozválejte jej do kruhu. Můžete si nepravidelný kruh obřezat podle talíře a budete mít každý rohlíček naprosto stejný. Kruh rozdělte na trojúhelníky.
Na širší část naneste trochu náplně a srolujte směrem k užší části. Nakonec zahněte do tvaru rohlíčku.
Takto vytvořené rohlíčky dejte na pečící papír a nechte na plechu odpočívat přikryté utěrkou cca 20 minut.
Horkovzdušnou troubu rozehřejte na 180°C.
Před vsazením rohlíčků do trouby je potřete bílkem a posypte plátky mandlí.
Pečte přibližně 20 minut nebo dokud nebudou zlatavé.
Nakonec pocukrujte moučkovým cukrem a mlsejte

Comments are off this post