Sváteční nedělní oběd je na stole. A když říkám sváteční tak opravdu myslím sváteční, i když s malým zpožděním jelikož 28. října bylo v pátek. Když už jsem se po šesti letech rozhodla opět začít s masem, tak musí být kvalitní, čerstvé a nejlépe v bio kvalitě. Tento recept mi připadal slavnostní už od pohledu. Nevím jak vám, ale mě kombinace nasládlé kořenové zeleniny a suchého červeného vína doplněná tymiánem a růžovým pepřem, zní prostě dokonale.

dsc_0450 dsc_0451

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 3 hodiny

Ingredience:

  • 2x 300 g telecích líček
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce hladké mouky
  • sůl, pepř
  • 2 mrkve, nakrájené na kostičky
  • 1 řapík celeru, nakrájený na kostičky
  • 4 šalotky, nakrájené najemno
  • 3 stroužky česneku, prolisovaného
  • 70 ml rajčatového protlaku
  • 10 snítek tymiánu + na ozdobu
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 500 ml suchého červeného vína
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 1 lžíce kuliček růžového pepře

Postup:

Troubu předehřejte na 180°C.

V misce smíchejte mouku se solí a pepřem a obalte v ní telecí líčka.

V litinovém hrnci rozehřejte olivový olej a líčka v něm krásně opečte dohněda. Zabere vám to asi 4 minutky, poté je vytáhněte děrovanou naběračkou a dejte stranou.

Do hrnce přidejte zbylé 2 lžíce oleje, všechnu zeleninu a opečte ji dozlatova. Nakonec přidejte česnek a rajčatový protlak a minutku prohřejte.

Líčka vraťte zpět do hrnce, přidejte tymián, bobkové listy, cukr, víno, vývar a zvyšte plamen. Přiveďte k varu, přikryjte hrnec pokličkou a dejte ho na 2 hodiny do trouby, dokud nejsou líčka měkká a skoro se rozpadají.

Až je maso upečené, vytáhněte jej z hrnce a přeceďte omáčku. Vraťte ji zpět do hrnce a na středním plameni ji spolu s pepřem vařte, dokud se nezredukuje a nezhoustne.

Líčka nakrájejte na kostky a servírujte s bramborovou kaší, přelité omáčkou, ozdobené růžovým pepřem a snítkami tymiánu.