Zima! Taky je vám furt a neustále zima? Jen málo věcí mě v těchto mrazivých dnech rozehřeje. Jsou to vlastně jen dvě věci, a to horká vana nebo hřejivá polévka. Tuto asijskou polévku mám asi úplně ze všech nejraději. Je zdravá a plná věcí, které vás zahřejí i po tom co ji dojíte. Pokud si během zimy budete do jídel přidávat zázvor, chilli nebo curry pastu, přirozeně si zajistíte alespoň malý přísun tepla. Zázvor je zároveň i skvělý v boji proti bacilům a v tomto případě platí, čím ostřejší si polévku uděláte, tím lepší.

Počet porcí: 6

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 4 hrnky zeleninového/kuřecího vývaru
  • 2 lžíce strouhaného zázvoru
  • 1 lžíce pasty z citronové trávy/1 stonek citronové trávy
  • 1-4 lžíce červené thajské curry pasty, dle její síly
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 400 ml kokosového mléka
  • 1-2 hrnky nakrájených žampionů (nebo shitake)
  • 1 lžíce limetové šťávy
  • 1 hrnek čerstvého koriandru
  • sriracha/chilli omáčka
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 3 stroužky česneku, prolisované
  • 1 mrkev, nakrájená na nudličky
  • bambusové výhonky
  • 250g krevet
  • 2 banány

Postup:

Na kokosovém oleji orestujte curry pastu spolu s česnekem, zázvorem a pastou z citronové trávy (pokud nepoužíváte čerstvou), dokud se nerozvoní.

Zalijte vývarem a přiveďte k varu.

Přidejte kokosové mléko, nakrájenou mrkev, hřiby, rybí omáčku, bambusové výhonky a krevety.

Nechte vařit přibližně 10 minut.

Dochuťte srirachou pokud chcete polévku trochu ostřejší a limetovou šťávou.

Nakonec při podávání posypte ještě koriandrem a pro odvážlivce do ní nakrájejte kousky banánu.