Většinou si nevybírám snadné recepty, ale někdy potřebujete něco rychlého a dobrého jen tak k odpolední kávě. Vlastně mě ani moc neberou tradiční české koláče natož tak nějaká piplačka s šátečky. Miluji, ale tvarohové těsto, se kterým se pracuje opravdu úžasně, a tyto šátečky si mě překvapivě naprosto získaly. Hned na úvod zdůrazňuji, že jsou malinké a řeknete si, že si dáte jen jeden, dva…pak chodíte a zobnete teda ještě jeden, no a pak teda už opravdu poslední…nebudu vám lhát, končí to prázdným plechem a plným bříškem ještě teplých šátečků. Takže když už se do nich pustíte, je nejlepší mít doma celou mlsnou rodinu, jinak všechny sníte sami na posezení a k té odpolední kávě nic nezbyde.

Myslela jsem si, jak se budu muset piplat s každým šátečkem, aby měl dokonalý tvar, ale byla mi doporučena úžasná vychytávka. Vezměte si víčko od rozpustné kávy Nescafé Gold jako vykrajovátko a máte vystaráno! Každý šáteček budete mít dokonale stejný a symetrický. Náplň můžete zvolit naprosto, jakou chcete. Jelikož se těsto nesladí, můžete použít jak sladkou tak i slanou. Já mám nejradši tradiční povidlovou (jelikož si dělám vlastní povidla) nebo ořechovou, ale můžete je naplnit třeba i tužší marmeládou i když ta většinou vyteče.

Jsou hotové raz dva, a pokud se udržíte a zbydou vám i do druhého dne, hodí se dokonale jako cestovní mlsání třeba do auta.

Ingredience:

  • 250 g tvarohu (v kostce)
  • 250 g Hery
  • 250 g hladké mouky
  • žloutek

 

  • povidla
  • ořechová náplň – já ji dělám od oka, dle toho kolik náplně potřebuji, ale jinak klasicky připravím na mírném plamenu v kastrůlku tuto směs (125 g mletých vlašských ořechů, 100 ml mléka, 25 g piškotů, 25 g cukru, 1 lžíce rumu)
  • moučkový cukr

Postup:

Předehřejte troubu na 180°C.

Všechny ingredience pořádně zpracujte a nechte těsto odležet přibližně 30 minut v lednici.

Vyválejte si tenký plát a pomocí víčka vykrojte kosočtverce, do jejichž středu dejte náplň. Spojte kraje, aby se vytvořil šáteček, a dejte je vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem. Před vložením do trouby ještě potřete žloutkem, pak pečte krátce, dokud šátečky nechytnou zlatavou barvu.

Po vytáhnutí ještě teplé potřete rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a pocukrujte moučkovým cukrem.