Dnes už skoro každý zná pulled pork neboli trhané vepřové maso, které se nejčastěji dává do burgerů. Stejně tak si můžete připravit i poněkud lehčí variantu z masa kuřecího. Pokud vám zbylo kuře z nedělního oběda, máte hned o půlku méně práce nebo si prostě vyhraďte chvilku času a vše si pěkně udělejte čerstvé. Spolu s křupavou zeleninou a vláčnými pita chleby vykouzlíte lehkou a svěží večeři nebo oběd.

 Původně jsem chtěla dát maso do tortill, ale při prohlížení nové kuchařky Neplecha na plechu od Františka a Markétky jsem se nechala inspirovat jejich pita chleby. Jen jsem si trochu recept upravila, protože málokdy vařím přesně podle receptu, ale výsledek je v podstatě stejný.

Počet porcí: 6

Doba přípravy: maso (1 a 1/4 hodiny), pita chleby (1 a 1/4 hodiny)

Ingredience:

na trhané maso:

  • 2 kuřecí stehna
  • 2 kuřecí prsa
  • domácí sádlo (nesolené)
  • 3 střední cibule, nakrájené na jemno
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • sůl, pepř
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 1 lžíce sójové omáčky

na pita chleby:

  • 210 g hladké mouky
  • 50 ml vody
  • 100 ml mléka
  • 1 vrchovatá lžička sušeného droždí
  • 1/2 lžičky soli

příloha:

  • 1 salát little gem
  • 6 cherry rajčat
  • bílý jogurt (ovčí)

Postup:

Trhané maso:

Nejprve si připravte maso. Já měla celé kuře, ze kterého jsem odřezala prsa a stehna (zbytek jsem použila na vývar), ale klidně použijte jen prsní a stehenní řízky. Jestli jsou s kůží nevadí, aspoň se vám trochu vypeče, ale do trhaného ji stejně dávat nebudete. Horkovzdušnou troubu si předehřejte na 160 °C. Maso omyjte, pečlivě osušte a z obou stran osolte a opepřete. V pekáčku (který pak dáte do trouby) si rozehřejte lžíci sádla a krátce na něm maso opečte. Až se zatáhne, posypte jej uzenou paprikou. Cibuli si nakrájejte na jemno, přidejte ji k masu a celé zasypte lžící třtinového cukru. V této chvíli můžete podlít trochou vody, ale cibule vetšinou dost pustí a není to třeba. Pokud máte rozehřátou troubu, vložte pekáček do ní a nechce péct něco přes hodinu. V průběhu můžete podlít trochou vody, pokud se vám bude cibulka připékat. Maso je hotové, když jde krásně od kosti. Takto upečené maso vyjměte z pekáčku a nechte trochu vychladnout. Poté jej dvěma vidličkami natrhejte po vláknech a opět vraťte k cibuli s výpekem. Prsa jsou vždy sušší než stehna, proto někdy směs ještě omastím trochou rozpuštěného domácího sádla, aby nebyla příliš suchá. Nakonec přidám lžíci sójové omáčky.

Pita chleby:

Do velké mísy dejte mouku a uprostřed udělejte důlek. Smíchejte si mléko s teplou vodou, aby vznikla vlažná (ne horká) tekutá směs. Vlijte ji do mouky a přisypte sušené droždí. Trochu zamíchejte a přidejte sůl. Ručně nebo v robotu vymíchejte do elastického těsta. Těsto přikryjte utěrkou a nechce cca 1 hodinu kynout. Já měla ještě vlažnou troubu po mase, tak jsem dala mísu kynout do ní a bylo to o krapánek rychlejší. Vykynuté těsto rozdělte na 6 dílů a na pomoučeném vále z každého dílu vytvořte nejprve kuličku a pak vyválejte tenkou placku. Rozpalte si pánev a na sucho každou placku opečte 1-2 minuty z každé strany. Krásně se vám u toho pity budou nafukovat. Aby zůstaly vláčné, hned je na sebe skládejte do čisté utěrky.

Podávání:

Nejlepší je když vše naservírujete na stůl a každý si naplní pitu sám. Já mám nejraději kombinaci něčeho křupavého, měkkého a svěžího takže skládám salát s rajčaty, potom maso a nakonec přidám ovčí jogurt. Celkově je to sice trochu pracnější jídlo, ale rozhodně stojí za to!