Někoho by ty neustálé recepty z dýně už mohly nudit, ale já si nemůžu pomoct. Dokázala bych ji v tomto podzimním období jíst každý den. A to taky teď dělám! Včera jsem měla na oběd špagetovou dýni s hříbky, dopoledne udělala hruškovo-dýňový koláč a když jsem odpoledne šla kolem babiččiny zahrádky a viděla je tam, neodolala jsem. Hned večer už jsem z jedné připravovala tuto zdravou, hřejivou polévku. Já si ji nejlépe vychutnám zavrtaná ve vyhřáté peřině a úplně si užívám jak cítím, že mě zevnitř díky chilli a curry prohřívá. Dýňovka je i jedna z nejoblíbenějších polévek mého milého a jelikož ten je teď někde na ledovci ve 4000 m. n. ve Švýcarsku, určitě mu taková rozehřívací polévka zítra po příjezdu přijde vhod. Jelikož mě tento víkend chytla spíše taková ta guten-free/vegan/bio nálada a já měla doma smetanu z kešu oříšků, rozhodla jsem se udělat právě tuto polévku. Mám pocit, že psát recept na dýňovku je skoro zbytečné, protože ať už ji uděláte se zázvorem, pomerančem nebo napůl s mrkví…výsledek bude vždy skvělý. Takže i vegan verze s curry, kokosovým olejem a kešu smetanou je prostě báječná a já už se těším až ji M. zítra ochutná.

Počet porcí: 6

Doba přípravy: 1 hodina

Ingredience:

  • 1 střední hokkaidó dýně
  • 3 pevná rajčata
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 2 menší cibule, nakrájené na jemno
  • 6 stroužků česneku, utřených
  • 45 g červené curry pasty (záleží dle toho jak pálivou máte)
  • cca 1 litr zeleninového vývaru
  • 250 ml kešu smetany
  • sůl
  • chilli, dle chuti
  • curry, dle chuti
  • dýňová semínka, opražená nasucho na pánvi
  • dýňový olej

Postup:

Troubu předehřejte na 150°C.

Vydlabejte dýni, nakrájejte dužinu na měsíčky a dejte péct do trouby, dokud nebude poloměkká.

V tlustostěnném hrnci si rozpusťte 2 lžíce kokosového oleje a pomalu na něm orestujte cibulku nakrájenou na jemno. Po chvilce přidejte curry pastu a nechte rozvonět, pak přidejte i utřený česnek, curry a chilli.

Pokud máte domácí dýni či dýni s chemicky neošetřenou slupkou, můžete ji dát do hrnce celou. V opačném případě použijte jen dužinu bez slupky. Měkké čtvrtky dýně přidejte tedy do hrnce a zalijte zeleninovým vývarem.

Přihoďte rajčata a nechte chvilku povařit. Doporučuji je předem naříznout a po chvilce z polévky vylovit, sloupnout slupku a vrátit zpět. Někomu rajčatová slupka v polévce nevadí, ale já ji radši sundávám.

Polévku odstavte, rozmixujte, přidejte smetanu, dosolte popřípadě dochuťte ještě trouchou chilli či curry a vraťte zas na plotnu, aby se smetana provařila.

Nakonec dolaďte muškátovým oříškem, opečenými dýňovými semínky a zakápněte dýňovým olejem.